Izbore određuje zakon

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci, najavio je da će uskoro biti sazvana sjednica Skupštine na kojoj će se birati novi predsjednik Kosova. Grabovci nije precizirao kada bi parlament održao prvu sjednicu proljećnog zasjedanja, ali je naveo da je važno da ne dođe do institucionalnog vakuma.

Hoće li Hashim Thaci biti novi predsjednik Kosova znaće se već na prvoj sjednici Skupštine Kosova. Iz Thacijeve Demokratske partije Kosova kažu da je važno da se ispoštuje Ustav i da Kosovo na vrijeme dobije novog predsjednika. Šef poslaničkog kluba PDK Adem Grabovci ističe da su koalicioni partneri do sada bili korektni i da ne vidi razlog da tako ne bude i u slučaju izbora predsjednika.
"Siguran sam da će i u konkretnom slučaju, dakle za predsjednika biti ispoštovan sporazum i nemamo nepovjerenje ili dilemu kod koalicionih partnera za glas koji će dati za budućeg predsjednika“, dodaje Grabovici.
On navodi podatak da je PDK na posljednjim izborima imala 140 hiljada glasova, dok su tri opozicione partije zajedno dobile manje od 20 hiljada glasova, što kako tvrdi, Thaciju daje apsolutno pravo da kao političar sa najvećom podrškom postane predsjednik Kosova. Grabovci poziva opoziciju da odustane od nasilja i vrati se dijalogu kao jedinom načinu rješenja problema, istićući da ne očekuje vanredne izbore.
"Izbore ne određujemo ni ja, ni Ramush ni Hashim niti bilo ko, pojedinci ili politička partija nego je Zakon, Ustav koji obavezuje sve nas da ih poštujemo. Ako mi koji donosimo zakone ne poštujemo zakone, nemamo pravo da pozovemo građane Kosova da poštuju zakon. Parlamentarni izbori će biti 2018. godine, dok će lokalni biti održani 2017. godine, na proljeće ili jesen", tvrdi Grabovci.
Pojedini mediji prenose da bi sjednica na kojoj bi se birao predsjednik mogla biti održana 17. februara, na dan obilježavanja osmogodišnjice proglašenja nezavisnosti, kada je zakazan i protest opozicije, dok Adem Grabovci kaže da će o datumu sjednice odlučiti Predsjedništvo Skupštine Kosova koje bi trebalo da se sastane uskoro.