Njima ne može da se dobije ništa novo

U diplomatskim misijama Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke u Prištini protive se održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, tvrdeći da njima ne može da se dobije ništa novo.

Prema diplomata SAD i Njemačke, izbori neće pokrenuti Kosovo naprijed, već će produžiti sadašnje stanje, duboke podjele vlasti i opozicije. Diplomate zahtjevaju od vlade i opozicije da sve sporove riješe kroz konstruktivan dijalog, prenosi prištinska štampa.

Američka i njemačka ambasada na Kosovu su se izjasnile protiv prijevremenih izbora, ocjenjujući da će politički zastoj biti nastavljen i nakon njih.

Njemačka ambasadorka Angelika Viets i portparol američke ambasade u Prištini Philip Drewry, rekli su za list "Zëri" da opozicija i koalicija moraju da nađu konstruktivno rješenje za prevazilaženje krize, ali bez razmišljanja o izborima.

Viets je naglasila da opozicija treba da nauči da poštuje odluke većine i činjenicu da ne predstavlja više od 12,2 odsto svih birača na Kosovu.

Predstavnici opozicionih partija i politički analitičari na Kosovu tvrde međutim da je politička kriza toliko duboka da osim prijevremenih izbora ne vide nikakvu drugu mogućnost za njeno prevazilaženje.

Njemačka ambasadorka Angelika Viets je dodala da demokratija ima temelj, na kojem manjina prihvata odluke većine.
 
Politička kriza na Kosovu ušla je u šesti mjesec. Opozicija je najprije tražila poništavanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a u posljednje vrijeme insistiraju na ostavci kosovske vlade i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.
 
Posljednji pokušaj kosovske predsjednice da okupi parlamentarne političke partije kako bi pokrenua dijalog o izlasku iz krize nije uspio. Opozicija je najavila da će sa protestima nastaviti i kada u Skupštini bude biran novi predsjednik Kosova, što se očekuje u narednih mjeseca dana.