Leposaviću, sjevernoj Mitrovici i Zvečanu

Upravni odbor kosovskog Fonda za razvoj dodjelio je juče, na sastanku održanom u Prištini, gotovo 1.9 miliona eura opštinama na sjeveru Kosova. Ovog puta najveća suma novca dodjeljena je opštini Leposavić - preko milion eura, dok je opštini sjeverna Mitrovica dodjeljeno 400.000, a opštini Zvečan 450.000 eura.

Opštini Leposavić je novac dodjeljen za, kako je saopšteno iz Kancelarije Evropske unije u Prištini, tri projekta koja podržavaju start-up biznise, mala i srednja preduzeća i poljoprivredni razvoj, izgradnju i sanaciju objekata za kulturne i sportske svrhe i izgradnju i popravku "nekategorisanih" lokalnih puteva u ovoj opštini, prenosi portal "Kossev.info".

Sjeverna Mitrovica je novac dobila za "regionalni institut za kulturu", a Zvečan za izgradnju omladinskog centra i eksproprijaciju zemljišta, kao i za čišćenje nelegalne industrijske deponije.

Ostali prijedlozi projekata biće pregledani tokom narednog sastanka odbora, koji se očekuje u martu 2016, dok će se postupak revizije rada Fonda u 2015. sprovesti u narednom periodu, saopštili su, takođe, iz Kancelarije EU, ne preciziravši tačan datum revizije.

Do sada je iz Fonda za razvoj opštinama na sjeveru dodjeljeno više od 6,6 miliona eura, podsjećaju iz ove kancelarije.

Preko 2.5 miliona eura sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku dodjeljeno je sredinom decembra prošle godine, a 1.5 miliona sredinom septembra 2015.

O radu Fonda za razvoj sjevera odlučuje Upravni odbor na čijem čelu je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kosovski ministar finansija Avdullah Hoti, u ime srpske zajednice - Danijela Zubac, a do sada je u ovom ovom Fondu sakupljeno 8.3 miliona eura.

Fond za sjever uspostavljen  je tokom četvrte runde dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu 17. januara 2013. Osnova za formiranje ovog fonda je sporazum o integrisanim graničnim prelazima, postignut 4. decembra 2012. Fondom rukovodi tročlani odbor u kojem je jedan predstavnik srpske zajednice, predstavnik kosovske vlade, odnosno ministar finansija, kao i predstavnik EU. Kao rezultat dogovora, Vlada Kosova je predložila amandman na Zakon o budžetu Kosova za 2013, kako bi se sporazum sproveo u djelo. Taj amandman glasi: "Sav javni novac prikupljen od robe uvezene iz preduzeća registrovanih u sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, kao i one koje su namenjene za potrošnju u ovim opštinama, u trenutku ulaska na Kosovo preko carinskog prelaza Jarinje (tačka 1) i Brnjaka (tačka 31) - biće poslat u Fond. Ovaj novac će biti registrovan u Informacionom sistemu finansijskog upravljanja na Kosovu i prosleđivaće se na račun u poslovnoj banci, koji je otvorio SP EU u banci NLB".