Dijalog je

Portparol američke ambasade u Prištini Philip Drewry izjavio je da SAD vjeruju da će dijalog političkih lidera dovesti do rješenja krize na Kosovu i smatraju da prijevremeni izbori neće rešiti sadašnju situaciju, jer neće promjeniti sastav Vlade Kosova.

Drewry je za "Koha ditore" kazao da dijalog započet u ponedjeljak na inicijativu predsjednice Kosova Atifete Jahjaga treba da se nastavi.

"Pohvaljujemo predsjednicu Jahjagu i lidere političkih stranaka koji su se sastali kako bi započeli pronalaženje rješenje za sadašnju političku blokadu i pozivamo političke partije da nastave dijalog kako bi se pronašao put koji vodi napred, u najboljem interesu građana Kosova", rekao je Drewry.

Dodao je da je razgovor jedini "put koji vodi naprijed" da se pronađe kompromisno rješenje, ali i da nije isključena mogućnost izbora kao "put" izlaska iz sadašnje situacije.

Ambasador SAD na Kosovu Graeg Delawie izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Atifeti Jahjagom, da očekuje da će dijalog političkih predstavnika vlasti i opozicije biti nastavljen.