Tokom 2015. preko 570 incidenata

Nasilje među učenicima u raznim oblicima i dalje je prisutno u obrazovnim okruženjima u svim školama na Kosovu, ali u najvećoj mjeri je zastupljeno u glavnom gradu, Prištini.

Prema nadležnim organima, predstavnicima civilnog društva i sociolozim, najveći izazov u tom smislu je svijest učenika, roditelja, ili čak relevantnih škola, da prijave nasilje organima bezbjednosti.

Samo prošle godine, u Policiji Kosova je prijavljeno 567 incidenta koji su se desili u školama ili u blizini školskih zgrada na Kosovu.

Srećom, nije zabilježen slučaj ubistva, ali je bilo tri slučaja pokušaja samoubistva. U 120 slučajeva su zabilježene lakše tjelesne povrede, 14 težih tjelesnih povreda, 20 slučajeva je prijavljeno zbog posjedovanja vatrenog oružja i 36 zbog posjedovanja hladnog oružja.

S druge strane, ostali slučajevi se odnose na krađe, paljevine, posjedovanje narkotika, pljačke, seksualno uznemiravanje i zastrašivanje.

U odgovoru putem e-maila od strane Policije Kosova poslatom portalu Radio Slobodna Evropa stoji da se incidenti dešavaju uglavnom u srednjim školama.

Da fizičko nasilje i krađe postoje u školama, čak i u osnovnim škola, svejdoče i sami roditelji. Lumnija je majka jednog učenika petog razreda u jednoj od osnovnih škola u Prištini.

Ona kaže da nakon što su njenom sinu ukradene patike, potrebne za izvođenje nastave iz predmeta Fizičko obrazovanje, on je i pretučen od strane svojih vršnjaka.

"Sinu su ukrali patike i zatim su ga prebili. Slučaj nisam prijavila policiji, ali ukoliko se opet ponovi, biću prinuđena da prijavim. Sada se sin plaši da ide u školu", kaže Lumnija.

Čak i istraživanja nevladinih organizacija koje djeluju na Kosovu u koja su uključeni učenici nižih i viših srednjih škola, ukazuju na prisustvo fizičkog i psihičkog nasilja među učenicima.

U svim razgovorima koji su obavljeni učenici su izjavili da su svjedoci nasilja u školskim sredinama, prenosi portal "Kosova.info".