Oko tri miliona eura je potrošeno u toku jednog ne dugog perioda na restauraciji deset spomenika kulturne baštine u Prizrenu i gotovo svi ovi spomenici su danas zatvoreni za javnost, procjena je Nevladine organizacije "Ec ma ndryshe".

Prema analizi koju je objavila ova NVO prizilazi da su ovi spomenici ostali zatvoreni mnogo godina i kao posljedica toga oni nisu "vratili" nijedan cent od eventualnih ekonomskih aktivnosti. Štaviše, samo jedan od ovih deset spomenika ima plan upravljanja.

"Milioni iz budžeta Kosova i međunarodnih donatora za restauracije su proizveli zatvorene spomenike, koji ne zaustavljaju trend degradacije kulturne baštine grada", navodi se u analizi NVO "Ec ma ndryshe".

"Ec ma ndryshe" je preuzela inicijativu za analizu uticaja i koristi od nekoliko milionskih intervencija u spomenike kulturne baštine u Prizrenu i infrastrukture u Historijskom centru. Rezultati ovog istraživanja su obeshrabrujući, zbog činjenice da milioni uloženih tokom posljednje decenije u 10 spomenika kulturne baštine proizveli su samo stvarnost zatvorenih vrata za domaću javnost domaćih i strane posjetitelje, s nula ekonomski uticajem za grad i gotovo da nema opipljive koristi za zajednicu.

"Zbog nedostatka jednostavnog pristupa, u cjelini ovi spomenici nisu bili u stanju da donesu ekonomske koristi i neekonomične su za grad i zajednicu. Čak se nije uspjela stvoriti održiva aktivnost koja bi barem bila korisna za učenicike i studente u okviru njihovih školskih sistema.

Svi ovi rezultati pokazuju da lokalne i centralne vlasti, iako u svojim strateškim planoviva uvršćuju kao važan stub razvoja, kulturne baštine i turizma, u stvarnosti nemaju ideje i planove o tome kako to konkretno sprovesti u more realne ekonomske koristi. Zbog toga, mnogo je potrošenih budžetskih sredstava, a nema povratka kao udvostručena dobit zaa poreske obveznike", navodi se u analizi.

Međunarodna iskustva prema Svjetskoj banci su pokazala da vrijednosti kulturne i prirodne baštine mogu postati pokretač za lokalni ekonomski razvoj kada postoje zajednički strateški napori ključnih aktera lokalne zajednice i različitih nivoa vlasti za upravljanje, razvoj i promociju ovih vrijednosti.