Osuda opstrukcije

Kancelarija Evropske unije i ambasade zemalja članica Evropske unije na Kosovu osudile su opstrukciju rada Skupštine Kosova koju sprovodi opozicija i pozvale na povratak dijalogu u sveukupnom političkom životu, a naročito u Skupštini kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja.

- Danas smo posvjedočili kontinuiranoj opstrukciji opozicije u radu Skupštine. Ovakva vrsta nasilne opstrukcije nije niti prihvatljiva, niti će riješiti probleme građana Kosova. Pozivamo na povratak dijalogu u političkom životu uopšte, i naročito u Skupštini kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja koja bi mogla dovesti do oštećenja imovine i opasnosti po ljudske živote - navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika zemlja članica EU.
U izjavi se dodaje da je građanima potrebno da cijela Skupština i institucije rade i rješavaju ekonomske, socijalne i ostale izazove sa kojima se suočavaju svakodnevno.
- Mirno sprovođenje opozicionih protesta u subotu je primjer demokratskog načina iskazivanja neslaganja sa političkim odlukama i dokaz da je Kosovo sa svojim političkim liderima u stanju da se upusti u politički dijalog služeći se demokratskim sredstvima - navodi se u izjavi i dodaje da je važno da institucije sprovode svoje zakonske obaveze, ali i da političke stranke i političari obavljaju svoje djelatnosti unutar zakonskih okvira.
U izjavi se navodi da niko nije iznad zakona i da se on odnosi na sve i da se u "društvu kojim upravljaju principi vladavine prava, odluka sudskog tijela se mora poštovati bez obzira na to o kome je riječ".