Opozicija Kosova je upala u "zamku izazivanja države", kao da na hapšenje poslanika ne treba gledati kao na način političkog uticaja ili kao političko rješenje.

To je izjavio predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.
"Na Kosovu politika i pravda su odvojene jedna od druge i u tom kontekstu hapšenje poslanika ne može niti treba da se vide kao oblik političkog uticaja niti kao političko rješenje. Politički problem se mora riješiti samo političkim sredstvima", rekao je Veseli i pozvao opoziciju na dijalog. 
On je ocjenio da je djelovanje organa reda i pravde u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i u funkciji jačanja i funkcionisanja pravne države, što je največi interes Kosova. 
"Mi nikada nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje funkcionalnost pravne države", kazao je Veseli. 
Predsednik Skupštine Kosova je ocjenio da je opozicija "neodmerenim" ponašanjem upala u "zamku izazivanja države" i dodao da je na tu opasnost ukazivao dva mjeseca. 
"Sada je potrebno više nego ikada vratiti se institucionaonm političkom dijalogu. Za to ima mnogo puteva i prostora. Pozivam sve, u prvom redu opoziciju, da zajedno idemo napred. Građani Kosova očekuju da preuzmeno takvu odgovornost", poručio je Veseli. 
Naveo je da Vlada Kosova pokazuje spremnost za razgovor. 
"U tom cilju se očekuje i tumačenje Ustavnog suda Kosova o Sporazumu o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, a pokrenuta je i međunarodnu ekspertizu u procesu definisanja granica Kosova", navodi se u saopštenju Vlade Kosova povodom jučerašnjih događaja u Prištini. Iz vlade su saopštili da niko, pa ni opozicija, ne treba da se boji istine i da je neprihvatljiv svaki pokušaj da se ovi procesi koriste u političke svrhe. 
"Ogromna većina građana umjesto anarhije želi institucionalna rješenja za probleme, stabilnost, mir, ekonomski razvoj i sigurnost", dodaje se u saopštenju Vlade Kosova. 
Navodi se da upotreba nasilja u parlamentu, bacajanje jaja, suzavaca i korišćenje biber-spreja, kao i napadi na premijera i članove Vlade, prijetnje da funkcioneri neće imati privatni život, kao i materijal i oprema koju je policija pronašla u sjedištu pokreta Samoopredeljenje degradiraju opoziciju i njeno djelovanje. 
"Vlada Kosova pruža punu podršku nadležnim organima za sprovođenje zakona na Kosovu, Policiji Kosova, državnom tužilaštvu i pravosudnim organima", kaže se u saopštenju iz Vlade Kosova.