Očuvanje demokratskih vrijednosti

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je to što su demonstracije opozicije u Prištini protekle, kako je ocjenila, mirno i dostojanstveno i istakla da rješenje problema uvijek treba tražiti u dijalogu i u okviru institucija.

Jahjaga je pozvala na uspostavljanje političkog dijaloga svih političkih subjekata u zemlji, sa ciljem da se izbjegne upotreba nasilja kao sredstva za rješavanje problema, i u skladu sa tim obezbjeđuje demokratski red u zemlji, navedeno je u saopštenju kabineta predsjednice Kosova.
Predsjednica Kosova ocjenila je da je očuvanje demokratskih vrijednosti u zemlji obaveza i zadatak svakog građanina Kosova.
Oko 10.000 građana okupilo se u subotu na protestu u centru Prištine zahtjevajući povlačenje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
Sporazumi o formiranju ZSO i demarkacije granice sa Crnom Gorom potpisani su 25. avgusta u Briselu. Ustavni sud Kosova privremeno je suspendovao Sporazum o formiranju ZSO do donošenja konačne odluke suda.