Iz opreza i sigurnosti

Prostor između istočnog mosta koji povezuje jug grada Mitrovice sa sjevernim dijelom pa sve do barikada blizu tehničke škole, je jedno od područja gdje građani mijenjaju registarske tablice, ili ih potpuno skidaju.

Ovdje Srbi sa sjevera koji žele da outuju u središnji dio zemlje, skidaju tablice koje izdaje srpska država sa inicijalima gradova na Kosovu (KM, PR, idr.) i postavljaju tablice KS koje izdaju institucije Kosova.

Ista stvar se događa i s Albancima koji iz različitih potreba odlaze na sjever, koji također skidaju registarske tablice sa automobila.

Sve se to događa zbog, kako kažu, njihove sigurnosti, a to je da prilikom kretanja njihovim vozilima ne naiđu na neku neugodnu ili opasnu situaciju.

Albert Gashi, stanovnik sjeverne Mitrovice, rekao je za portal “KosovaPress” da ide ponekad u sjevernom dijelu grada da kupi lijekove, jer u tom dijelu grada su jeftiniji.

Prema njegovim riječima, svaki put kada prolazi u tom dijelu grada sa svojim vozilom mora skinuti tablice zbog sigurnosti.

Čak i Faik Haziri, taksista iz "Bošnjačke mahale" u sjevernoj Mitrovici kaže da često svojim vozilom odlazi na sjever, ali zbog sigurnosti on uvijek skida registarske tablice.



Inače jedan od građana srpske nacionalnosti koji ima registarske tablice institucija Kosova, Radomir Stanojević iz sela Grabovac opština Zvečan kaže da putuje za Lipljan i mijenja tablice sa automobila, jer se osjeća sigurnije.

On kaže da tokom saobraćanja registarskim tablicama Kosova u sjevernom dijlu nikada nije bilo nikakvih problema.

Za razliku od toga, Srbi na sjeveru i dalje drže ilegalne srpske tablice sa inicijalima kosovskih gradova (KM, PR, itd), onda tablice gradova u Srbiji, ali postoje i takvih koji nemaju nikakve tablice.

Srpska vlada je tražila preko međunarodnjaka da institucije Kosova sačekaju dok im ne istekne registracija, kako bi kasnije prešli na tablice Kosova, ali se to još uvijek nije desilo, a ministarka za dijalog Edita Tahiri, je kazala da postizanjem sporazuma o osiguranju vozila, očekuje veći angažman Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova u otklanjanju tih registarskih tablica.

April 2014. godine je bio zadnji rok koji se trebao ispoštovati i da građani sa sjevera postave registarske tablice Kosova.

/KosovaPress/