Iz Prištine, Beograda i organizovanog kriminala

Policijski inspektorat Kosova (PIK) u Prištini nemoćan je da se souči sa korumpiranim policajcima koji sarađuju sa kriminalcima i švercerima na sjeveru.

"Dobar dan gospodine, ne radi vam signalizacija, kazna je 25 eura, i svijetla vam nisu uključena..."
Ovako počinje razgovor između Kosovske policije i vozača u sjevernoj Mitrovici i na Kosovu, a završava se uzimanjem mita, ukoliko ne žele da im se napiše kazna - a to je kriminal i sitna korupcija.
Na sjeveru Kosova, gdje je sporazumom potpisanim u Briselu o integraciji bivših srpskih policajaca (mupovaca) u redove kosovske policije - došlo je do saradnje između policije i kriminalaca klasičnim ucjenama.
Izvori portala Tesheshi, bliski policijskoj stanici na sjeveru Kosova, navode da je policijska patrola pratila kamion sa alkoholnim pićem - na alternativom putu od ulaska na Kosovo do odredišta, i da je policija za taj posao uzela 150 eura mita, dok za cisterne sa gorivom uzima 500-1000 eura.
"U svakoj policijskoj stanici na sjeveru - u Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviću, u graničnoj policiji, uključujući sjeverni dio Mitrovice, postoji 10 do 15 policajaca koji su uključeni u ovaj kriminalni lanac i ovi službenici, takođe, primaju tri plate, jednu od Vlade Kosova, Vlade u Beogradu, kao i od kriminalaca i švercera", rekao je poverljiv izvor.
Takođe, prema njegovim riječima, kosovski policajci penzionisani u Srbiji, primaju penziju u iznosu od 400 eura od Beograda, dok od Policije Kosova dobijaju od 500 do 1.100 eura, u zavisnosti od čina i pozicije.
Treća plata, kaže izvor, dolazi od organizovanog kriminala. Plaćaju ih kriminalne grupe, koje švercuju robu iz Srbije na Kosovo.
"Znamo koliko svaki dogovor košta," rekao je izvor portala Tesheshi, "policajci primaju plate iz budžeta Kosova i Srbije, dobijaju platu dva puta mjesečno, svakog 10. i 25. u mjesecu, dok sredinom mjeseca korumpirani policajac ide na benzinske pumpe i vlasnici tih pumpi daju mito svakom policajcu kojem je tog mjeseca bila dužnost da im prokrijumčari robu preko granice, i na taj način oni izbjegnu plaćanje carine i tako ozbiljno štete kosovski budžet."
Izvor je dalje dodao da je Policijski inspektorat Kosova prijavio 10 slučajeva krijumčarenja, ali i da su policajci koji koriste uniformu Policije Kosova, stvorili veliko bogatstvo i da nikada nisu suspendovan, ili razrješeni dužnosti.
"Korumpirani policajci su svi međusobno povezani, kao da su braća od iste majke i, u slučaju kada inspektori PIK-a dođu na sever za bilo kakvu kontrolu, ili u bilo kojoj posebnoj prilici, svi korumpirani policajci se udruže i optuže inspektore PIK-a da su protiv policije na sjeveru i da žele da otvore slučajeve koji su politički motivisani, samo zato što su Srbi," rekao je izvor portala Tesheshi.com.
Među predmetima sa brojkama koji govore o tome da su policajci na Sjeveru korumpirani je onaj koji se davno dogodio u Leposaviću, kada je uhvaćen kosovski Albanac sa kamionom, koji je prevozio cigarete sa kosovskim markicama.
Lice je na planinskom putu zaustavila granična policije i zatražila mu da da mito da bi njega i njegovu robu pustili.
"Za ovaj posao, srpski poručnik - Radosavljević, primio je od Albanca 12.000 eura, u novčanicama od po 50 eura. To se desilo u kafiću 'Mistic' u Leposaviću," rekao je izvor.