Skandalozni i smišljeni koraci

Opoziciona parlamentarna Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja smatra da je skandalozno hapšenje osnivača pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija bilo smišljeno i da predstavlja pokušaj vlasti da skrene pažnju javnog mnjenja sa dva, kako navode, antidržavna sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i demarkaciji sa Crnom Gorom.

Način na koji je Kurti sinoć uhapšen, demonstracije i na desetine ranjenih policajaca i građana je nedopustivo, smatraju u AAK, prenela je "Koha ditore".
 
Za hapšenje Kurtija su, kažu iz AAK, odgovorni generalni direktor policije Shpend Maxhuni i ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni.
 
"Prvi korak za prevazilaženje ovog događaja bez presedana je njihova ostavka", naglašava se u saopštenju te stranke.
 
Haradinajeva stranka se sa radikalnim pokretom Samoopredjeljenje protivi briselskim sporazumima među kojima je i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Oni od premijera Ise Mustafe zahtjevaju da povuče potpise sa briselskih sporazuma ili da podnese ostavku.
 
AAK, takođe, smatra da je privođenje Kurtija bilo u suprotnosti sa demokratskim principima, kao i u suprotnosti sa kosovskim Ustavom s obzirom na to da je on poslanik.
 
"Skandal sa Albinom Kurtijem je bio smišljen, proračunat i napravljen u cilju eskalacije situacije kako bi opozicija kasnije mogla da bude optužena za nasilje", navode u AAK.
 
AAK u saopštenju poručuje građanima da je "opozicija poslije ovoga još odlučnija u svojim legitimnim zahtjevima za obustavljanje i korigovanje sporazuma o demarkaciji i Asocijaciji (ZSO)".
 
U protestima pristalica radikalnog opozicionog pokreta Samoopredjeljenje, zbog hapšenja osnivača tog pokreta Albina Kurtija, sinoć je u Prištini došlo do nereda u kojima je 14 policajaca povređeno. Kurti je pušten poslije nekoliko sati.
 
Kurti je uhapšen samo nekoliko dana pošto je u kosovskom parlamentu, tokom sjednice, aktivirao suzavac.