Nakon sukoba aktivista Samoopredjeljenja i policije

Neredi radikalnog opozicionog pokreta Samoopredjeljenje, zbog privođenja osnivača tog pokreta, pretvorilo je Prištinu u "bojno polje", pišu mediji.

"Samoopredjeljenje" se najglasnije protivi formiranju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno briselskim sporazumima, i sa predstavnicima još dvije opozicione partije od kosovskog premijera Ise Mustafe traži da povuče potpis sa tih dokumenata.
Iako je Kurti pušten samo nekoliko sati nakon privođenja, dio prištinskih medija konstatuje da je taj incident bio "mjera potencijalnih nemira" na Kosovu. 
Tri opozicone stranke, koje se protive formiranju ZSO i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom duže vrijeme prijete protestima protiv vlasti i blokiraju rad parlamenta, koji bi trebalo da potvrdi briselske sporazume potpisane krajem avgusta. 
Kurti je uhapšen samo nekoliko dana pošto je u kosovskom parlamentu, tokom sjednice, aktivirao suzavac, a njegove pristalice su pozvane na protest. 
Osim Kurtija, uhapšen je i Glauk Konjufca, visoki funkcioner "Samoopredjeljenja" kao i još dvojica aktivista tog pokreta. 
"Koha ditore" navodi da se Priština sinoć pretvorila u "bojno polje" kada su simpatizeri Kurtija gađali zgradu policije, a policija je odgovorila suzavcem. 
Konflikt je okončan tako što je Albin Kurti pušten, a okupljenoj masi je rekao da će protesti biti nastavljeni ne samo protiv Vlade, već i protiv policije. 
Dnevnik "Zëri" piše da je hapšenje Kurtija "mjera potencijalnih nemira". 
"Trebalo je da se dogodi samo jedan mali alarm 'Samoopredjeljenja' kada je njihov lider Kurti uhapšen da stotine demonstranata blokiraju policijsku stanicu u Prištini", navodi list i dodaje da je bilans sinoćnih nemira 14 povređenih policajaca, nekoliko uhapšenih i povređenih demonstranata. 
I dnevnik "Kosova sot" piše o ovom incidentu i navodi da je Priština sinoć bila u haosu nakon hapšenja Kurtija. 
Navodi i da je Kurti policijskim zvaničnicima rekao da su ga tom prilikom tretirali kao kriminalca a ne kao poslanika. 
List saznaje da su nezadovoljne Kurtijeve pristalice tokom protesta zapalile dva automobila ispred zgrade osnovnog tužilaštva. 
Mediji su preneli i reagovanje opozicionog lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, koji je hapšenje Kurtija okarakterisao kao "političko kidnapovanje" i zahtjevao od organa reda da lidera "Samoopredjeljenja" i poslanika u parlamentu puste na slobodu. 
I lider Inicijative za Kosovo, treće opozicione parlamentarne partije koja se protivi briselskim sporazumima, Fatmir Limaj rekao da ovakvo ponašanje vlasti govori da je ona u stanju da gazi sve samo da bi ostala na vlasti. 
Lider "Samoopredjeljenja" Visar Ymeri je rekao da nema nikakve informacije zašto je Kurti "kidnapovan". 
Sinoćnji protesti su trajali nešto više od tri sata, a nakon povlačenja demonstranata na prištinskim ulicama je ostala velika količina kamenja i drugih čvrstih predmeta.