Nesprovođenje Zakona o javnim službama

Pripadnici nevećinskih zajednica na Kosovu izrazili su zabrinutost zbog nesprovođenja Zakona o javnim službama na Kosovu.

Najviše je žalbi zbog člana 11, koji obavezuje da svaka institucija ima deset posto državnih službenika iz nevećinskih zajednica u zemlji. Prema riječima predstavnika nevećinskih zajednica, monitoringom sprovođenja zakona pronašli su dokaze da u zastupljenosti nevećinskih zajednica u državnim službama ima mnogo nedostataka.

Da se ovaj zakon ne sprovodi kako treba, rekao je i Mustafa Myrtaj, zamjenik ministra za javnu upravu, rekavši da zastupljenost nevećinskih zajednica u javnim službama ostaje izazov.

Predsjedavajući radne grupe koja prati provedbu Zakona o javnim službama, odnosno primjenu člana 11, Veton Berisha je rekao da su otkrili da se ne sprovodi ovaj član koji predviđa zapošljavanje članova iz nevećinskih zajednica na centralnom nivou, odnosno da do 10 posto javnih službenika bude iz nevećinskih zajednica.

"Na osnovu statistika koje imamo i koja je predstavljena, sve nevećinske zajednice imaju prigovore na provedbu ovog zakona - srpska zajednica, turska, bošnjačka, pa čak i Egipćani, Aškalije i Romi, i svi ostali. Primjera radi, jedna njihova grupa je rekla da se ne slaže sa ovom statistikom, jer brojke predstavljene u tabelama se ne podudaraju i nisu realne u odnosu na realno stanje", rekao je Berisha.

Poslanik iz bošnjačke zajednice Ćerim Bajrami, rekao je da član 11 Zakona o javnima službama nije dobro definisan te je omogućio pojedinim institucijama slobodu, što su u nedostatku nadzora iskoristili.

"U ovim institucijama je bilo zahtjeva da se popune slobodna radna mjesta za nevećinske zajednice. Drugi problem, koji ima veze sa sprovođenjem člana 11 je prijem u javnu službu. Prema podacima, izvještajima koje smo dobili, a ovaj izvještaj je osnova za nešto, vidite da je struktura zaposlenih nepovoljna u odnosu na ukupan broj, posebno kada je riječ o kvalifikacijama. Prijera radi, nemamo nijednog stalnog sekretara pripadnika manjinskih zajednica, odnosno direktora ili supervizora ili nadzornika. Nemamo članove iz zajednice na rukovodećim pozicijama i to bi trebalo riješiti u budućnosti", rekao je Bajrami.

U međuvremenu, ministar Lokalne samouprave koji dolazi iz srpske zajednice, Ljubomir Marić, je izrazio nezadovoljstvo neuspostavljanjem međuministarske grupe o pitanju zastupljenosti ili ispunjenja ove zakonske odredbe o javnoj službi na Kosovu.
"Ono što je potrebno naglasiti je da, nažalost, među-ministarska grupa za pitanje zastupljenosti ili ispunjenja ove odredbe još nije formirana. Nadam se da će se to desiti uskoro, jer prvi posao te grupe bi trebao biti sastavljanje izvještaja o tačnom statističkom stanju. On što smo pokušali učiniti u prethodnom periodu je da se ovi podaci razlikuju. Naglašeno je da postoji nekoliko prezentacija ovih nalaza, tako da je potrebno da prođe još malo vremena da se dođe do preciznih podataka", rekao je on.

Prema riječima ministra Marića, nedostatak tijela na izvršnom nivou je posljedica toga što nije bilo primjene i provedbe tih ustavnih i zakonskih odredbi.

I zamjenik ministra za javnu upravu Mustafa Myrtaj, iz egipćanske zajednice, je istakao nedostatak zastupljenosti manjinskih zajednica u javnoj službi na Kosovu. Myrtaj je rekao da je prema zvaničnim statistikama Ministarstva za javnu upravu za 2014. godinu, od ukupnog broja, 16 hiljada i 364 državnih službenika, 14 hiljada 925 je Albanaca, 909 Srba, 239 su Bošnjaci, Turci 189, 24 su Goranci, dok je 37 Roma, Aškalija 27 i samo 14 Egipćana koji su integrisani u centralnim i lokalnih institucijama.

"Uprkos činjenici da je država i naše društvo činilo velike institucionalne napore na integracije nevećinskih zajednica u institucijama Republike Kosovo, želim skrenuti pažnju da postoje izazovi i nedostaci koji su doveli da neke manjinske zajednice zaostaju u njihovoj integraciji u institucionalnim strukturama u zemlji, u odnosu na neke druge zajednice... Ove zakonske odredbe se trenutno sprovode samo djelomično i to samo za srpsku zajednicu, Bošnjake i Turke, a nisu se primjenjivale u odnosu na ostale zajednice koje će također morati imati jednak tretman prema ovim odredbama", rekao je Myrtaj.

Po njegovom mišljenju, samo Ministarstvo za povratak i zajednice je to koje ne provodi ovaj član zakona, jer nema nijednog zaposlenika iz zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, bez obzira na ime i misiju koju ima.

U ovoj javnoj raspravi nisu prisustvovali albanski poslanici koji su članovi Komisije za zajednice i povratak.