Spajanje porodica, privremeni rad, studiranje...

Od sada građani Kosova mogu lakše do dobijanja vize za Njemačku, bilo da se radi o spajanju porodice, radu ili studiranju. Ovo je sve zbog toga što je Njemačka ambasada u Prištini olakšala zakazivanje termina za vizu. Saopštenje iz Njemačke ambasade prenosimo u cjelosti.

Njemačka Ambasada u Prištini zakazuje termine radi podnošenja zahtjeva za vizu,  izdavanja njemačkog pasoša i drugih pravnih poslova koji su navedeni na ovoj web-stranici.
 
Zakazivanje termina radi podnošenja zahtjeva za poslovne vize, vize za rad tokom raspusta ili za izdavanje njemačkih pasoša kao i za druge pravne poslove moguće je u bilo koje doba. Termini za podnošenje zahtjeva za vize radi turističkog boravka zakazuju se svake srijede oko 9.00 časova.

Termine možete zakazati OVDJE.

Ukoliko želite termin radi podnošenja zahtjeva za izdavanje vize za duži boravak (spajanje porodice, studije, zaposlenje itd.), morate da se upisujete na listu čekanja. Ukoliko želite termin za podnošenje zahtjeva za izdavanje vize radi dužeg boravka, molimo Vas da nam uputite mail na njemačkom ili engleskom jeziku.

Vaš mail treba da sadrži sljedeće podatke: svrhu putovanja, Vaše prezime, ime, datum rođenja kao i broj pasoša, broj telefona i mail-adresu, preko koje možemo da stupimo u kontakt sa Vama. Ukoliko želite da predate zahtjev zajedno sa drugim članovima porodice koji žive sa Vama u istom domaćinstvu, Vaš mail treba da sadrži gore navedene podatke za svakog pojedinačnog podnosioca zahtjeva.

Molimo Vas da navedete tražene podatke u skladu sa podacima u pasošu. Mail-adresa koju navedete, mora da bude u funkciji.
 
Vaši podaci će biti zabilježeni i uneti na listu čekanja. Ukoliko pošaljete mail sa nepotpunim podacima, nećete biti upisani na listu.
 
Molimo Vas da mail sa gore navedenim podacima šaljete na sljedeću adresu: termin@pris.diplo.de
 
Šest nedjelja prije termina ćete dobiti mail kojim se potvrđuje dobijeni termin. Molimo Vas da redovno kontrolišete Vašu  elektronsku poštu, čak i folder za neželjene poruke, tzv. spam. Ponesite štampanu verziju maila, u protivnom nećete moći da iskoristite Vaš termin.
 
Molimo Vas da se tačno u zakazano vrijeme javite na ulazu u odjeljenje za vizu, kako bi se izbjeglo nepotrebno čekanje. Ako zakasnite na zakazani termin, nećemo biti u mogućnosti da primimo Vaš zahtjev za vizu. Molimo Vas za razumijevanje što u tom slučaju morate zakazati novi termin.
 
Informacije o postupku izdavanja viza i o potrebnim dokumentima naći ćete OVDJE.