Briselskim sporazumom o parku mira

Briselskim sporazumom o parku mira, predviđeno je da radovi na rekonstrukciji glavnog mosta na Ibru između južne i sjeverne Mitrovice otpočnu 15. oktobra.

Prema nacrtu projekta u koji je RTK2 imala na uvid, a koji je u skladu sa Briselskim sporazumom, nakon rekonstrukcije glavnog mosta na Ibru, "Park mira" će biti uklonjen, sa obje strane mosta će se nalaziti kružni tok, dok će se na sjevernoj strani nalaziti sportski teren a istod mosta je predviđeno dječije igralište. Još promjena u infrastrukturi je najavljeno i iz severne Mitrovice.

"Skupština opštine sjeverna Mitrovica je donijela odluku da ulica Oslobođenja i tačnije dio ulice od zgrade Telekoma do Tri solitera i dio ulice Kralja Petra bude pješačka zona", kaže za RTK2 gradonačelnik sjeverne Mitrovice Goran Rakić.

Most na Ibru zatvoren je za saobraćaj 16 godina. Analitičari ističu da je on bio simbol sukoba i da će njegovo otvaranje, značiti veliku promjenu.

"Na žalost u prošlosti je most bio mjesto sukoba Srba i Albanaci i veliki dio Srba na sjeveru osjeća strah od otvaranja mosta kako se ti sukobi ne bi ponovo ponavljali, nadam se da se to neće desiti i da Briseliski sporazum treba biti interpertiran na pravi način. To jest da on donese stabilizaciju i mnogo bolje odnose između Srba i Albanaca", smatra politički analitičar Aleksandar Stojanović.

"Bezbjednosna situacija na Kosovu je krhka zbog političke situacije, zbog toga što opozicija traži ostavku premijera, mada se to baš ne kaže daleko, i konflikt između same albanske zajednice je u rastu, pa to može da utiče i na relaciju između albanske i srpske zajednice na Kosovu u daljoj budućnosti“, tvrdi politički analitičar Nexhmedih Spahiu.

Građani sjeverne i južne Mitrovice su podjeljenog mišljenja kada je u pitanju otvaranje mosta za saobraćaj.

Međutim, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri naglašava da je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća.

"Ovoj aktivnosti će se pridružiti kosovska policija i međunarodni faktori i ja mislim da neće biti ni jednog problema. To nije u opštem interesu. Građani a i sami gradonačelnici imaju volju za tim, a borićemo se protiv ljudi iz kriminalnih grupa, bilo srpskih ili albanskih, kojima mir nije u interesu", poručuje gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri.

Gradonačelnik južne Mitrovice istakao je da bi rekonstrukcija mosta na Ibru, koju ce finansirati EU, prema Briselskom sporazumu trebalo da traje do juna 2016. godine, nakon čega će biti otvoren za saobraćaj.

Kristina Petrović, RTK2