Jablanović negira optužbe

Pošto je odbio da prihvati smjenu sa mjesta predsjednika Srpske liste i imenovanje potpredsjednika Vlade Kosova Branimira Stojanovića za njenog koordinatora Aleksandar Jablanović, funkcioner Pokreta socijalista, našao se usred medijskog skandala zbog optužbe da je od lidera opozicione AAK Ramusha Haradinaja uzeo 100.000 eura.

Jablanović negira te optužbe, kao i spekulacije da je pregovarao o razmještanju buduće vojske Kosova na sjever Kosova, pravio novi poslanički klub u kosovskom parlamentu, kao i da su navodno preko njega išli poslovi šefa njegove stranke i, kako se priča, kuma Aleksandra Vulina, na Kosovu. Vlada Srbije je podržala Jablanovićevu smjenu, a u "paketu" sa njim sa mjesta predsjednika privremene srpske opštinske vlasti u Leposaviću sklonila, navodno na lični zahtjev, i njegovog oca Dragana Jablanovića, koji će od sada biti samo gradonačelnik u kosovskom sistemu lokalne samouprave.
Aleksandar Jablanović (1980) po obrazovanju je pravnik. Bio je odbornik u Skupštini opštine Leposavić na listi odborničke grupe SPS-PUPS, ali je 2011. napustio socijaliste i osnovao Opštinski odbor Pokreta socijalista u Leposaviću. Zbog imenovanja za predsjednika Srpske liste, glavnog favorita Beograda na posljednjim kosovskim parlamentarnim izborima, napustio je poslaničko mjesto u Skupštini Srbije. Iako ga Srpska lista sad optužuje za "samovolju" pri ugovaranju koalicije sa Thaçijevom PDK i Mustafinom LDK, Jablanović je tada dobio mjesto ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova. Kada je sa ove dužnosti smenjen, zato što je albanske demonstrante koji su spriječili posjetu Srba Đakovici nazvao "divljacima", Srpska lista je uz podršku Beograda nekoliko mjeseci bojkotovala kosovske institucije.
Ako su tačne spekulacije da je Beograd od početka o Jablanovićima znao sve što je trebalo da zna, pitanje je zašto se oni prozivaju baš sada? Da li je Haradinaj samo prva kolateralna "žrtva" slučaja Jablanović - mora javno da se pravda da nije platio podršku Srpske liste za njegov ulazak u Vladu. Ko se još sjeća da je Srpska lista poslije izbora najpre podržala opozicionu koaliciju, u kojoj je bila i AAK. Da li će se previranje u Srpskoj listi, u kojoj se, kako se tvrdi u Nemanjinoj 11, ništa ne događa bez "blagoslova" premijera Vučića, zadržati samo na kosovskim kadrovima Pokreta socijalista ili će se prošiti i na Vladu Srbije?