Krađe se dešavaju noću

Kada se Agim Kelmendi probudio u petak ujutro radi obavljanja svojih svakodnevnih dužnosti, iznenadio se kada je video da mu automobila nema.

"U 08:20 kada sam otišao da odvedem sina u vrtić automobila nije bilo i na trenutak sam bio iznenađen"; rekao je on za portal "KALLXO.com".

Ukraden mu je automobila marke "Golf IV" u prištinskom naselju "Arapski stanovi".

Kelmendi pojašnjava da mu je jedan stariji komšija, koji je vidio krađu, rekao da  se sve to brzo dogodilo.

"Kaže da je bio nešto bolestan i da je oko 04:00 časova ujutru izašao na prozor kako bi udisao malo svježeg vazduha. [Lopovi] su pršli ovdje, gdje mi je bio automobil i kaže da im je bilo potrebno samo 5 minuta da otvore vozilo i otišli su", objašnjava Kelmendi.

On je slučaj prijavio policiji, ali ne očekuje mnogo, jer govori da su u njegovom naselju na meti lopova sve stvari.

"Slučajeva [krađa] u ovom naselju ima mnogo, počevši od krađa cipela", kaže Kelmendi.

On kaže da su lopovi, prije ove krađe automobila, ušli i opljačkali stan.

"Policija, sem što je došla da uzme otiske, preuzela je slučaj, brojne slučajeve, i meni lično a i drugima, koliko znam, a i drugima nije pomogla", kaže Kelmendi.

Porast krađa vozila u glavnom gradu Kosova potvrdio je i policijski glasnogovornik za region Prištine, Agron Borovci.

"Na osnovu svih izvještaja u svim analitičkim procjenama sigurnosne situacije, posebno krađe vozila, došlo se do zaključka da uporedbom istih perioda ove i prošle godine, došlo je do značajnog porasta ovih krađa", kaže Borovci.

On je rekao da u odnosu na 10 mjeseci prošle godine, kada je ukradeno 70 automobila u 10 mjeseci ove godine, ukradeno je 30 automobila više, znači 100.

Razlozi povećanja krađa on povezuje s rastom stanovništva, sve većim brojem vozila i prilivom automobila koja ulaze i izlaze u roku od 24 sata u glavnom gradu.

Ali, Agim Kelmendi ima drugo objašnjenje zašto se u naselju gdje on živi krade gotovo sve. Razlozi krađa, po Kelmendiju, su mnogobrojne kladionice koje postoje u ovom naselju, kazina u blizini i nedostatak rasvjete.

I policija kaže da se krađe dešavaju noću, kada nema osvjetljenja.

"Obično slučajevi krađa automobila u policiji se prijavljuju ujutru, što znači da se one izvode u toku noći, ali njihovi vlasnici krađu primjete ujutro kada se probude za obavljanje svojih svakodnevnih dužnosti", kaže Borovci.

Ove godine policija je uhapsila 1.700 osoba za sve vrste prekršaja, uključujući provale i krađe automobila.

KALLXO.com je i ranije izvještavao o krađama automobila i načinima njihovih krađa.