Ne treba da žurimo

Zajednica srpskih opština biće formirana do proljeća naredne godine, procjenjuje koordinator vlade u dijalogu sa Beogradom Blerim Shala i poručuje da na Kosovu za to postoji većina u parlamentu, te da kosovska vlada neće pasti na ovom testu.

"Radi se o obavezama koje smo preuzeli i nemamo plan B. To treba da uradimo kao vlada danas, bez obzira na to ko se nalazi na vlasti”, rekao je Shala u izjavi za Tanjug, odgovarajući na pitanje hoće li vlada uspjeti na nametne formiranje ZSO ili će pasti zbog ovog pitanja.
 
Najava formiranja ZSO nailazi na negodovanje opozicije u kosovskom parlamentu, prijetnju protestima, a Shala kaže da opozicija ima prava da ima stav o svemu, ali da vlada ima jasnu većinu u parlamentu da sprovede svoju politiku.

"Radi se o klasičnoj demokratiji, o odnosu snaga. Opozija kao uvijek ima svoje stavove i o svemu, pa i o ZSO, Specijalnom sudu, Briselskom sporazumu... Ali mi smo obaveze preuzeli i moramo da radimo na impelemntaciji Briselskog sporazuma kako se ne bi krenulo unazad", poručio je Shala, koji je učestvovao do sada u svim pregovorima Beograda i Proštine, od Rambujea, Pariza, preko Beča, pa sada i u briselskim.

Na pitanje kada očekuje da ZSO bude formirana, Shala kaže do proljeća naredne godine - februara, marta i to sve zbog poduže procedure.

"Prvo treba da se donese uredba od strane vlade Kosova, pa onda ona treba da ide na Ustavni sud da se vidi da li je po Ustavu. Nakon toga imamo četiri mjeseca da se napiše draft Statut Asocijacije, odnosno Zajednice. Tako da, kad uzmemo u obzir cijelu proceduru, ZSO će biti formirana tek u proljeće naredne godine", procjenjuje Shala.

Kaže i da je bolje da se sačeka još malo, jer na to se čekalo mnogo godina, pa je bolje da se sve uradi kako treba i na pravi način.

"Ne treba da žurimo, sve su to dugoročni procesi od kojih zavisi normalizacija odnosa i na Kosovu i između Kosova i Srbije", zaključio je Shala.