Demantovali tvrdnje Kelmendija

Biciklisti Leorent Kelmendi iz Peći, Arian Krasniqi iz Prizrena i Akil Qafaleshi iz Dragaša objavili su video snimak na kome ih legitimišu pripadnici crnogorske pogranične policije

Kosovska policija demantovala je tvrdnje Leorenta Kelmendija da su pripadnici crnogorske pogranične policije patrolirali duboko teritoriji Kosova. Kako je objavila televizija Klan, grupa kosovskih biciklista jeste zaustavljena na 50 metara od granice dvije države.

Prema navodima kosovske policije, incident se dogodio u junu, a ne kako je Krasniqi tvrdio 30. avgusta, a grupa biciklista zaustavljena je jer nije imala dozvolu za prelazak granice "što znači da se radi o pokušaju ilegalnog prelaska".

Biciklisti Leorent Kelmendi iz Peći, Arian Krasniqi iz Prizrena i Akil Qafaleshi iz Dragaša objavili su video snimak na kome ih legitimišu pripadnici  crnogorske pogranične policije, navodeći da su ih policajci  zaustavili u nedjelju  u mjestu Kućište u Rugovskoj klisuri koje se, kako tvrde, nalazi “duboko u kosovskoj teritoriji”.

Iz Uprave policije “Vijestima” juče nije odgovoreno da li su i gdje biciklisti zaustavljeni, te da li su crnogorski policajci bili na teritoriji Kosova.

Pripadnici biciklističke grupe koju je predvodio Leorent Leo Kelmendi objavili su na Youtubeu snimak na kojem se vide tri policajca sa crnogorskim obilježjima i dugim cijevima preko ramena kako ih zaustavljaju na jednom od šumskih puteva i traže im isprave. Na snimku se vidi kako, nakon kraćeg razgovora sa jednim od  biciklista sa policajcima, jedan od njih daje znak putnicima da se vrate nazad dok drugi traži da prestanu da snimaju video kamerom koja se nalazi na biciklu.

“Našu tročlanu grupu, tokom vožnje kroz Rugovu, zaustavili su crnogorski policajci koji su patrolirali teritorijom Kosova. Okružili su nas u mjestu Kućište i nakon kraćeg razgovora poručili da se vratimo nazad”, navodi Kelmendi, a prenosi kosovski portal “Koha.net”.

Razgovor policajaca i biciklista se ne može čuti zbog muzike koja prati video snimak. Kelmendi ima svoj youtube kanal na kome objavljuje snimke avanturističkih putovanja svoje grupe “Hero4” kroz Albaniju, Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru. Kako je prenio kosovski portal tokom susreta sa policijom nije bilo incidenata, već su se biciklisti vratili u Peć.

Predstavnici Vlade Crne Gore i Kosova  prošle nedjelje su potpisali sporazum o razgraničenju shodno Ustavu iz 1974.

Nakon potpisivanja sporazuma stotinak mještana Peći i okolnih sela protestovalo je zbog dogovora dvije Vlade, navodeći da je sporazumom oduzeto 12 hektara kosovske teritorije. Oni su se tada organizovano uputili prema granici dvije države ali su ubrzo zaustavljeni.

Oni su tada najavili nove proteste u, kako su kazali, drugačijem obliku, navodeći da nikada neće priznati “granicu sukoba i nestabilnosti” i pozvali poslanike da ne pdorže sporazum.

Mještani Rugovske klisure i Peći su, tokom pregovora o demarkaciji granice, tvrdili da je Crna Gora uzela katune na koje su izvodili stoku i koja prema katastarskim podacima navodno pripada Kosovu.