Podneto više od 660 krivičnih prijava

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni čvrsto vjeruje da mnogi visoki državni službenici mogu biti uhapšeni zbog korupcije.

"Morate vjerovati da će doći do hapšenja visokih zvaničnika. Nije 2015. godina kao 2006. godina. Moramo uspjeti u tom pogledu. Nisam zadovoljan što ovaj posao ne sprovodimo sami", rekao je Preteni u emisiji "Euro Tribuna" na televiziji "Tribuna Channel".

Prema njegovim riječima, najveća korupcija je bila u posljednja dva mjeseca prošle godine.

"U posljednja dva mjeseca u godini, se uglavnom vrši najveća korupcija jer nema planiranja i tus e vrše zloupotrebe. Moraju se poštovati zakoni koji su na snazi kako ne bi bilo zloupotreba", ističe on.

Preteni je rekao da institucija koju vodi, je podnela 1.300 slučajeva sa imenima državnih službenika, ali prema njemu, nije rezultiralo jakim optužnicama.

"Mi nemamo uspjeha u borbi protiv korupcije i nemamo preciznih podataka do sada. Vrlo mali broj visokih zvaničnika je bilo u zatvoru. Više od 1.300 imena službenika i više od 600 krivičnih prijava predate su tužilaštvu. Sve ove optužbe ne rezultiraju jakim optužnicama", rekao je Preteni.

On je rekao da je samo u ovoj godini do sada stopirano 33 tendera zbog zloupotreba.

"63 tendera je prošle godine stopirano, dok je u ovoj godini do sada topirano 33 tendera. Od samog početka sus e dogovarali kome će pripasti tender. Ovo su veliki problemi, svaka publikacija koja ima diskriminatorski element , mi se angažujemo da sve prođe kako treba", rekao je Preteni.

Prema njegovim riječima, ljudi na Kosovu ne vole svoju zemlju.

"Ne vole svoju zemlju, nemaju želje da obavijeste o slučajevima korupcije", rekao je Preteni za "Tribuna Channel".