Podrška institucijama

Pitanje nestalih lica na Kosovu je od izuzetnog značaja za misiju Eulexa i ona daje svoj stručni doprinos naporima u potrazi za nestalima, poručuju iz te misije.

Šef misije Eulex na Kosovu Gabriele Meucci je u poruci povodom Međunarodnog dana nestalih lica, 30. avgusta, istakao da je ovo veoma važno pitanje koje pogađa brojne porodice na Kosovu i koje je od izuzetnog značaja za misiju.
Eulex daje svoj doprinos naporima koje Kosovo ulaže u potrazi za nestalima uz pomoć ekipe forenzičkih stručnjaka. 
Oni nastavljaju da rade zajedno sa Odjeljenjem za sudsku medicinu (OSM) pri Ministarstvu pravde Kosova u intenzivnim naporima na rasvjetljavanju sudbine nestalih lica. 
Tokom proteklih nekoliko godina Eulex je lokalnim ekipama na terenu pružao obuku u obavljanju procijene lokacija i ekshumaciji, u cilju jačanja kapaciteta Kosova u ovom teškom procesu potrage za nestalima. 
Od decembra 2008. godine, kada je Eulex počeo da radi sa Odjeljenjem za sudsku medicinu (OSM), porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 483 žrtve. 
Ovaj broj obuhvata 381 nestalo lice, pronađeno nakon intenzivnog rada na terenu (513 terenskih operacija) i laboratorijskih analiza (intenzivni rad na obdukciji i identifikaciji, uključujući više od 2000 uzoraka kostiju izabranih za analizu DNK). 
Iz Eulexa poručuju da ostaju posvećeni pružanju podrške kosovskim institucijama svojom ekspertizom u oblasti sudske medicine, kako bi se što prije rasvjetlila sudbina nestalih lica.