Šef kosovske diplomacije Hashim Thaçi tvrdi da Priština formira sud za ratne zločine kako bi pokazala da se Kosovo angažira za pravednost i suočavanje sa prošlošću, što, kako je rekao, očekuje i od Srbije.

Thaçi, koji je sudjelovao na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, rekao je da bi Srbija trebala postupiti po uzoru na Willya Brandta te ispričati se za "užase iz prošlosti", prenio je Tanjug. 
Za razliku od kosovskog premijera Ise Mustafe, čiji je zamjenik, Thaçi smatra da se Europska unija ne stavlja jednostrano na stranu Srbije, već se angažira za razumijevanje i integraciju Balkana u EU. 
Mustafa je ranije rekao da se EU nepravedno odnosi prema Prištini u odnosu na Srbiju, kojoj je, kako je rekao, obećala otvaranje prvih poglavlja u okviru pregovora o priključenju EU. 
Thaçi je u intervjuu za njemački Bild rekao da je pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali će napredovati korak po korak tek kada se Srbija ispriča Albancima, po uzoru na Brandta u Varšavskom getu. 
"Mi (Kosovo) smo dio Evrope. Mi imamo jedan veliki razvojni potencijal od koga cijela EU može profitirati", naveo je Thaci, koji je bivši kosovski premijer.