Reagujući na napade

Premijer Isa Mustafa je, reagujući na napade poslanika Skupštine Kosova i bivšeg lidera Pokreta Samoopredjeljenje, nazvao Albina Kurtija "magarcem" što je izazvalo burne reakcije.

Kurti je na zapis zamjenika premijera Hashima Thaçija na Facebooku napisao da je Zajednicu srpskih opština omogućila "zajednica braće Thaçija i sinova Ise (Mustafe)".
Mustafa je na to, ne pominjući Kurtija, na Facebooku odgovorio da je on "magarac".
"Zna li neko šta ovaj magarac ima s mojim sinovima. Neka se okrene meni jer je zalutao", napisao je Mustafa.
Pokret Samoopredjeljenje je reagovao i ocijenilo neprimjerenim jezik kojim se Mustafa obratio Kurtiju.
"Poslije potpisivanja najštetnijeg sporazuma (ove nedjelje u Briselu, sa Srbijom) za Republiku Kosovo od završetka rata, premijer Isa Mustafa sa svojim sinom Besnikom je izgubio kontrolu napadajući poslanika Samoopredjeljenja Albina Kurtija sramnim i niskim jezikom. Ovaj premijer je izgubio kontrolu i na takav način napada svakog svog protivnika", saopštilo je Samoopredjeljenje.
Zbog toga Samoopredjeljenje zahtjeva njegovu ostavku, a u suprotnom kaže da treba da ga smijene građani.
Direktor nevladine organizacije "Fol" Petrit Zogaj je ocijenio da je jezik koji je upotrebio premijer Mustafa neprimjeran i jezik ulice.
"Ovo je prvi put da jedan šef Vlade upotrebljava jezik ulice da bi se obračunao s političkim protivnicima. Ovaj status (Mustafe) pokazuje da on nije premijer, a kamoli lider, predstavnik i zaštitnik državnog interesa Kosova. Ovim pristupom Isa Mustafa pokazuje da brani sve drugo sem javnog interesa", napisao je Zogaj, takođe na Facebooku.