Bolja međuetnička komunikacija

Omladina na Kosovu, kako srpska tako i albanska, želi da uči oba jezika, kako kažu, zbog boljeg razumijevanja. Taj primjer pokazuje da ratne rane na Kosovu polako zarastaju i da se otvara prostor za bolju međuetničku komunikaciju.

Pripadnici mlađe generacije među kosovskim Srbima zainteresovani su da nauče albanski jezik iako je broj onih koji ga aktivno uče i dalje mali. Dvadesettrogodišnja Jelena Jovanović, koja radi za program na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova, kaže da sa kolegama iz albanskog programa komunicira često na albanskom, kao i da jedni druge uče albanski, odnosno srpski jezik.

“Mislim da je neophodno da i Srbi i Albanci znaju jezik. I oni srpski, i mi albanski. Zato što smo svakog dana u komunikaciji, sarađujemo, radimo zajedno. Znam nešto malo, ali se trudim da to usavršim, da što bolje naučim”, kaže Jelena.

Arion Rizaj iz Prištine bavi se privrednim konsaltingom. Kaže da je počeo da pohađa kurs srpsko-hrvatskog, gdje je savladao osnovnu komunikaciju na ovim jezicima.

“Lično, mislim da je veoma važno govoriti srpski, jer je u svakoj balkanskoj državi lakše komunicirati i informisati se ako znaš ovaj jezik, ali je za mene svakako važno i zbog biznisa. Imao sam puno slučajeva sa klijentima gdje dajemo usluge konstaltinga kada smo radili sa kompanijama iz Srbije, tako da je bilo više nego dobrodošlo komuniciranje na njihovom jeziku”, kaže Arion.

Zbog boljeg integrisanja srpskih građana, ali i usavršavanja njiihove službene komunikacije, sva ministarstva pri Vladi Kosova organizuju kurseve albanskog za njihove zaposlene iz srpske zajednice.

Opširnije u video prilogu na N1