Građani Sjeverne Mitrovice

Ekspertski timovi Beograda i Prištine sastaće se slijedeće nedjelje u Briselu kako bi nastavili razgovore o naplati osiguranja motornih vozila, ali datum nastavka dijaloga na nivou premijera još nije utvrđen, saopštila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini.

"Dvije strane će razgovarati o nedostajućim elementima sporazuma o osiguranju vozila", rekla je Kocijančič novinarima, ali nije mogla da precizira datum nastavka dijaloga, jer su, kako je navela, pripreme još u toku.
Ranije je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla da će se ekspertske grupe sastati 5. avgusta i da će sporazum o osiguranju biti jedina tema sastanka.
Ovaj sporazum, kojim bi vlasnici motornih vozila trebalo da budu oslobođeni naplate osiguranja prilikom prelaska graničnih prelaza, potpisan je prošlog mjeseca i trebalo je da počne da se primjenjuje 24. jula, ali je kosovska strana suspendovala njegovo sprovođenje i optužila Beograd za opstrukciju.
U razgovoru za RSE građani Sjeverne Mitrovice kažu da su protiv sporazuma o međusobnom priznavanju polisa osiguranja Srbije i Kosova, jer takav sporazum, kako ocjenjuju, ima za krajnji cilj preregistraciju vozila sa srpskim tablicama (KM, PR, GL…) na kosovske (KS).
Taksista Zoran Radaković kaže da je apsolutno protiv najavljenog sporazuma o osiguranju motornih vozila na prelazima između Kosova i Srbije.
"Ja mislim da oni sada, pošto su pregovori Beograda i Prištine u toku, pokušavaju da pronađu neki kompromis ili rešenje kako bi Albanci sa njihovim tablicama KS ili RKS nesmetano putovali za Srbiju. Znači, da im na graničnom prelazu ne skidaju tablice KS, odnosno RKS, i da ne uzimaju one probne tablice koje važe par dana. Što se nas Srba tiče, najnormalnije registrujemo naša auta tako što idemo za Kraljevo i tamo regulišemo sve što je potrebno kako bi imali naše srpske tablice, jer ovde zakoni ‘takozvane’ Republike Kosovo ne važe, ne primenjuju se. Samo da dodam da sam sa svojim autom i KM tablicama proputovao celo Kosovo - bio sam u Prištini, Peći, Gnjilanu, Prizrenu, i baš nikakvih problema nisam imao”, kaže Radaković.
Mitrovčanin Jovan Pavlović smatra da bi Srbi sa severa Kosova implementacijom najavljenog sporazuma priznali Kosovo kao nezavisnu državu.
“Da bih ja imao, mada ne nameravam ali pod pretpostavkom, njihove KS tablice ja moram prvo da promenim državljanstvo. Dakle, moram prvo da izvadim njihovu – kosovsku ličnu kartu. Odnosno, da bih ja izvadio njihovu ličnu kartu, moram da imam njihovo državljanstvo…onda stižemo do njihove lične karte, kako bih eventualno registrovao vozilo na KS tablice. Znači, ja gubim svoje državljanstvo, svoj identitet kao Srbin. To je problem. Mi smo ovde jedini narod, koga bi oni najradije da zovu Kosovari - a mi to nismo. Ovo je postalo neidrživo, sav ovaj pritisak na nas. Ja ništa protiv nemam, mislim na moje sugrađane, ukoliko odluče sutra, jer ovaj sporazum ka tome i ‘ide’, da uzmu njihove tablice kako bi bili oslobođeni plaćanja osiguranja. Ali nemojte mene da terate, zašto ja moram da radim nešto što ne želim. Imam i poruku za Beograd: 'Dozovite se pameti, pamet dozovite, jer vi izdajete ovaj srpski narod ovde’, naglasio je Pavlović.
Identičan stav po ovom pitanju ima i sugrađanka Jelena Topličević.
“Mi smo ovde apsolutno nezadovoljni, jer Albanci hoće da nas stave pod svoju komandu, a mi to jednostavno ne dozvoljavamo. Mi ne želimo njihove albanske tablice, jer smo Srbi i ostaćemo Srbi. Ovo je naša zemlja i želimo da ostanemo na svome”, istakla je ona.
I Aleksandar Vojinović deli mišljenje svojih sugrađana.
“Kao što vidite, ovde je situacija baš napeta. Sve te najave oko sporazuma i osiguranja vozila vode ka tome da će pripadnici kosovske policije oduzimati naše srpske tablice. Verujte mi, to nas nas jako zabrinjava. Naš narod priznaje samo državu Srbiju i svim sredstvima, naravno mirnim, borićemo se protiv integrisanja severa Kosova u kosovske institucije”, kaže on.
Podsetimo, sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja iz 2011. godine, regulisao je prolazak ljudi i vozila preko prelaza, međutim, nije dogovoreno međusobno priznavanje polisa osiguranja, što je građanima predstavljalo dodatni trošak.
Dogovorom od 23. juna ove godine predviđeno je uvođenje zelenih kartona, čime bi se umanjili troškovi.
Prema rečima šefa prištinskog tehničkog tima za osiguranje vozila Rahima Pacolija, vozila s registarskim oznakama Kosova moći će nesmetano da saobraćaju na teritoriji Srbije.
Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri je rekla da se očekuje ubrzanje članstva Kosovskog biroa u Savet biroa zelenog kartona.
U tom slučaju će biti rešeno pitanje tarifa i kosovski građani će moći da sa kosovskim polisama osiguranja putuju širom Evrope.