Skupštinska većina za specijalni sud

Dan prije isteka roka koji je američka administracija dala institucijama Kosova za usvajanje zakonske regulative potrebne za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, juče su u Prištini glavne teme bile obezbjeđivanje skupštinske većine za usvajanje ustavnih amandmana i detalji kandidature Kosova u Unesco-u.

U oba slučaja sve se vrti oko šefa diplomatije Kosova i lidera PDK Hashima Thaçija, koji je obećao Zapadu da će, navodno iduće nedjelje, obezbjediti izglasavanje ustavnih amandmana neophodnih za specijalni sud. Skupština Kosova odlaže ljetnji odmor, a u Prištini se spekuliše da Thaçiju fali nekoliko glasova, jer ne može da se osloni na sopstveni stranački kadar iz rodne Drenice.
Prikrivanje detalja o kandidaturi za Unesco
Predsjedništvo Kosova nije odgovorilo na pitanje Danasa na koje je juče u kosovskom parlamentu odgovor izbjegao i Hashim Thaçi - da li je zahtjev za članstvo Kosova u Unesco potpisala predsjednica Atifete Jahjaga. Thaçi je kratko rekao poslanicima da je kandidatura "napravljena u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova". On je izbjegao i da kaže da li je prijava za Unesko išla preko Unmika. Dušan Janjić podsjeća da Priština preko Unmika sarađuje sa Uneskom od 2001, što ne isključuje mogućnost da je ova misija predala i kosovsku kandidaturu. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Unmik je potvrdio Beogradu da je Misija UN posrednik u kandidaturi iza koje, kako tvrde izvori ovog lista, ne stoji odluka Vlade Kosova.  
"Thaçi bi mogao da do iduće nedjelje obezbjedi ta dva-tri glasa, ali je skoro na ivici fantastike da to može da izvede bez Ramusha Haradinaja ili nekog iz opozicije. Treba imati u vidu da bez Haradinaja nema ni pune implementacije zakona o specijalnom sudu. Zapad sve više razmišlja o tome da bez Haradinaja kao premijera i Thaçija na mjestu predsjednika Kosovo ne može da funkcioniše", kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.
U Skupštini Kosova Danasu je potvrđeno da će se danas održati sjednica Vlade sa koje će u parlament ponovo biti upućeni ustavni amandmani o specijalnom sudu, o kojima će se, najvjerovatnije, na vanrednoj skupštinskoj sjednici raspravljati iduće nedjelje. Pojedini prištinski krugovi spekulišu da bi opozicija, koja se protivi raspravi o specijalnom sudu, koji u maju nije prošao u Skupštini, mogla da upadne na tu raspravu. 
Novi ambasador SAD u Prištini Greg Delawie, koji u avgustu stupa na dužnost, pozvao je juče kosovske lidere da "što prije formiraju specijalni sud, jer će se, u suprotnom, mnoge stvari vratiti nazad". Delawie tvrdi da će "naredni dani biti odlučujući za Kosovo". On je najavio da "knjiga Evrope neće biti završena dok ne bude zatvoreno poglavlje o Kosovu" i da će "kompletiranje tog poglavlja biti jedno od najznačajnijih i najizazovnijih pitanja sa kojim ćemo se suočiti narednih godina".