Korak od posebnog značaja

Vlada Kosova će na sutrašnjoj sednici ponovo uputiti Skupštini prijedlog ustavnih amandmana koji se odnose na formiranje Specijalnog suda za zločine OVK, saopšteno je iz vlade.

"Ponovno razmatranje u Skupštini i usvajanje ovih ustavnih amandmana je korak od posebnog značaja za Republiku Kosovo u procesu ostvarivanja obaveze koju je preuzela prema međunarodnim partnerima", kaže se u saopštenju.
Parlamentu će takođe biti upućen prijedlog Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom, dodaje se u saopštenju.
Takođe se ističe da ispunjavanje međunarodnih obaveza "ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje pravičnu borbu Oslobodilačke vojske Kosova niti vrijednosti rata naroda Kosova".
"Ispunjavanje ove međunarodne obaveze će biti u službi rasvjetljavanja pravde o individualnim sumnjama i biće korak od posebnog značaja za integrativne evroatlantske procese i u službi jačanja strateškog partnerstva Republike Kosovo sa SAD i EU", zaključuje se u saopštenju.