Konflikt sa predsjednicom zbog UNESCO-a

Sjednicu Skupštine Kosova obilježila je rasprava poslanika Samoopredjeljena Ilira Dede i ministra spoljnih poslova Kosova Hashima Thaçija.

Ilir Deda: Ko je potpisao aplikaciju za pristup UNESCO-u?
Hashim Thaçi: Jedan od glavih prioriteta Vlade Kosova za ovu godinu je članstvo Kosova kao zemlje da pristupi regionalnim i međunarodnim organizacijama, i privrženi smo tome. A to je i naša obaveza da se učlanimo u UNESCO. Organzacija koja može otvoriti perspektivu za članstvo u drugim organizacijama svijeta. Mislim da je povoljna situacija i okolnost za Kosovo da aplicira i da se učlani u nju. Učinjeno je snažno lobiranje od strane Kosova zajedno sa našim međunarodnim partnerima. Istovremeno smo svjedoci reagovanja Srbije, ali ono što mogu da potvrdim je da je cio proces u povoljnim okolnostima za Kosovo. Koristi će biti svestrane za našu zemlju. Proces je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova, uz potpunu koordinaciju sa Vladom i Predsjedništvom, Skupštinom, tačnije sa svim institucijama.
Ilir Deda: Da li je vaš konflikt sa predsjednicom nastao zbog apliciranja u UNESCO preko UNMIK-a?
Hashim Thaçi: Nemojmo zaboraviti da i u deklaraciji Nezavisnosti Kosova stoji da rezolucija 1244 i dokument Martija Ahtisarija. Zahtjev za članstvo u UNESCO je u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i u skladu sa međunarodnim institucijama na Kosovu. Ja bih te pozvao da se koncentrišeš na podršku, a ne da gubiš vrijeme na proceduralne aspekte.