Za one koji ne znaju, još uvijek postoje fotografije koje su realizovane širom Kosova još 1910. godine. Njih je uslikao Ernst Jäckh.

Bio je novinar, publicista i njemački naučnik, koji je rođen u Urahu (Urach) na jugozapadu Njemačke, prenosi portal "lajmi.net".

Njegov boravak u Turskoj u razdoblju 1908-1909, za vrijeme i neposredno nakon Mladoturske revolucije, impresionirao ga je i Ernst Jäckh je snažno podržavao Tursku i tursko-njemačke odnose.

U ljeto 1910. godine, boravio je na Kosovu i u Albaniji, na poziv generalštaba turske vojske koji su podržali turske trupe u ratu protiv albanskih pobunjenika.

Za vrijeme vojne ekspedicije obišao je Uroševac, Kosovo Polje, Prizren i Skadar.

Iz Skadra se vratio sa kaznenim snagama pod komandom Shefqeta Turguta paše kroz Mirditu i Gostivar prema  Skoplju.

Sa turskim vojnim snagama je također bio i u italijansko-turskom ratu (1911-1912). Godine 1912. Ernst Jäckh je formirao njemačko-tursko udruženje a 1914. godine i bio predavač turske historije na Univerzitetu u Berlinu.

Nakon Drugog svjetskog rata je podržavao liberalnu parlamentarnu demokratiju u Njemačkoj i članstvo Njemačke u Ligi naroda. Godine 1920. suosnivač je njemačkog Univerziteta za politiku (Deutsche Hochschule für Politik) u Berlinu.

Dolaskom na vlast nacista 1933. godine, Jäckh je pobjegao u London, gdje je radio za New Commonwealth Institute i 1940. godine imenovan je za profesora na Univerzitetu Columbia u New Yorku, gdje je i umro.

Njegova arhiva, uključujući i fotografije Albanije, nalazi se u biblioteci Univerziteta Columbia.

Među publikacijama Ernsta Jäckha je i knjiga "Im türkischen Kriegslager durch Albanien: Bekenntnisse zur deutsch-türkischen Freundschaft" (Preko Albanije sa turskom vojskom: dokaz njemačko-turskog prijateljstva), Hajlbron 1911. godine, iz koje je uzeta i ova zbirka fotografija.

Ove fotografije su postavljene i na "albanianphotography", što znači da se predstavljaju uz dozvolu Biblioteke rijetkih knjiga i rukopisa na Columbia University u New Yorku.

Pogledajte još slika OVDJE!