Neprofesionalizam i neodgovornost

Bivši ministar trgovine i industrije, Ismet Mulaj, podigao je optužbe protiv "Američke bolnice" u Prištini zbog nedostatka profesionalizma i ukupne neodgovornosti. On govori i o tretmanu kojim je podvrgnut jedan njegov član porodice, gdje je došlo do zaključka da ova bolnica ubija pacijente.

"Jedan moj prijatelj uvijek je u Skupštini Kosova izjaviljivao: 'da je zdravstvo na Kosovu gore nego 1945.', često mu zamjerajući da su njegovi zaključci vrlo teški. Vremenom njegove riječi ispada da su u pravu.

21. juna 2015. godine, jedan član moje porodica doživljava moždani udar, (kasnije dokazano na Kliničkom centru u Prištini i Kliničkom centru Nena Tereza u Tirani) nedaleko od Američke bolnice u Prištini, na oko 800 metara, i porodica odluči da ga odvede u bolnicu. Iako je dobijao dvodnevni tretman, od strane šest specijalista ove bolnice, pacijent je otpušten bez dijagnoze, sa postavkama jednog eftamuloga, 'sestro, idi podiži djecu jer si zdrava kao jabuka'. Dakle, pacijent je pregledan od interniste, neurologa, eftamuloga, ortopeda i druge dvojice specijalista i nisu uspjeli dijagnosticirati bolest kod pacijenta. Ne pitajte koliko je koštalo ovo takozvano medicinsko liječenje, jer ćete se iznenaditi.

Pacijent iako je imao nesnosne bolove i tretman koji je dobila u američkoj bolnici u Prištini, je dodata još veća opasnost po život. Pacijent se pet uzastopnih dana borio sa svojim životom, ne znajući šta je. Šestog dana nakon prvog napada, desio se i drugi napad, paralizujući ga u potpunosti. Iznenađeni onim što se dogodilo, porodica ga je odmah poslala na Kliničkom centru, gdje su ljekari najvećom brzinom izvršili potrebne preglede i za 20 minuta su dijagnostificirali bolest", napisao je bivši ministar Mulaj na Facebooku, prenosi portal "Indeksonline".

Međutim, on dodaje da su ih ljekari Kliničkog centra okrivili zašto je njihov rođak izvršio liječenje u Američkoj bolnici.

"Iznenenađeno su pitali kako postoji mogućnost da dijagnostificiraju pacijenta sa tako opasnim simptomima. Psovali su me i kao političara i kao bivšeg ministra, da više vjerujemo takozvanim klinikama, a ne Kliničkom centru u Prištini. U svakom slučaju, nakon dijagnoze bolesti pacijenta i preporuka kolegija doktora, da se ovo liječenje može obaviti samo van Kosova, izašle su i druge peripetije, kako da se pacijent preveze do Tirane, jer su doktori insistirali da se transport izvrši samo kolima hitne pomoći i uz pratnju odgovarajućeg medicinskog tima. Vozilo hitne pomoći je osigurano iz Hitne službe u Prištini, samo nakon uplate od 200 eura i to bez medicinskog tima. Suočeni s ovom situacijom, odlučili smo da pacijenta prebacimo u Tiranu bez medicinske ekipe, jer od 22:00 časova do jutra kada je trebalo da pacijent pođe, nismo uspjeli da privatno osiguramo medicinski tim".

Bivši ministar Ismet Mulaj kaže da je u Tirani usluga izvršena sa odgovarajućom brzinom i profesionalnošću, gdje kaže da su za ovo lično bili uključeni doktori.

"Prilikom povratka u Prištini, otišli smo da potražimo pojašnjenje u Američkoj bolnici, nikakav odgovor, a prijatelji pacijenta su predložili da slučaj javno objavimo, ali je problem što, Američka bolnica ima brojne reklame u medijima i mediji se ne bave ovim slučajem", rekao je on.

Mulaj je najavio da će uskoro podići tužbu protiv bolnice.