Jezero Gazivode na sjeveru Kosova

"Šiptarska plaža" nalazi se nekoliko stotina metara dalje od brane Gazivode, najvećeg vještačkog jezera na Kosovu.

To mjesto sada već 16 godina ne posjećuju Albanci, ali je ime naslijedilo od ranije, kada su ga posjećivali uglavnom Albanci.

Ova improvizovana plaža je jedna od mnogih atrakcija koje nudi jezero Gazivode, koje se nalazi na sjeveru Kosova.

Sada "Šiptarska plaža" je jedna od destinacija Srba, koji žive uglavnom u sjevernom dijelu Kosova, piše danas list "Koha Ditore".

Promjenljivo vrijeme posljednjih dana je dovelo do toga da plaža nema mnogo posjetilaca. Kante pune smeća govore da je preko vikenda bilo dosta posjetilaca na ovoj plaži.



Dvoje turista iz Francuske, brat i sestra, su odabrali provesti popodne na "Šiptarskoj plaži".

Iako je sunce bilo sakriveno iza oblaka, njima nije smetalo da uživaju u ljepotama koje ovo mjesto pruža.

Oni su jedini na drvenoj platformi koja je u vlasništvu Srbina, koji još uvijek nije okončao sve radove na uređenju prostora, kojeg je izgradio i uz pomoć stranih donacija.

"Jutros je padala jaka kiša i nije bilo puno ljudi. Ali preko vikenda, kada sam došao ovdje, bilo je mnogo građana, od kojih je većina iz Mitrovice", kaže Joseph porijeklom iz Francuske, koji živi i radi u Rotterdamu, Holandija.

"Ime 'Šiptarska plaža' je ostalo, jer kada se prije rata koristila, ovdje je bilo više posjetilaca Albanaca. Srbi su bili malo dalje. I danas nosi ovo ime", upada s osmjehom Josiphova sestra, koja tečno govori albanski jezik.

Radeći na Kosovu, ona je naučila više o historiji i i znamenitostima ove zemlje.

Ona već tri i pol godine organizuje kurseve francuskog jezika za Srbe na sjeveru, projekat koji finansira Ambasada Francuske.

/koha.net/