Češki turisti ubijeni u Albaniji

Nakon što su kosovski mediji sinoć preneli vijest medija iz Albanije o ubistvu dvoje čeških turista u Dukagjiniju, u mjestu Prekal u Albaniji, više srpskih medija je danas takođe prenelo ovu vijest, navodeći, međutim, da se ubistvo dvoje turista dogodilo na Kosovu, citirajućí navodno saopštenje Kosovske policije.

Na ovu vijest srpskih medija upravo su reagovali kosovski (Zëri, Telegrafi, Lajmi, itd.) - uz vijest pod naslovom "Qesharake: Mediat serbe raportojnë se turistët çekë u vranë në Kosovë" (Srpski mediji izvještavaju da su češki turisti ubijeni na Kosovu), dodajući da se radi o medijima "veoma bliskim vladi", prenosi portal "KoSSev.info".

"Srpski mediji, posebno oni koji su veoma bliski vladi, sa ili bez namjere, objavili su vijest o ubistvu čeških turista, misleći da se to ubistvo dogodilo na Kosovu - u Dukagjiniju. Vijest je urađena na takav način da srpski medij 'Kurir' piše da je o ubistvu izvjestila i Kosovska policija", prenosi Telegrafi, pozivajući se na još jedan kosovski medij - Lajmi.net i dodajući da se uz tekst nalaze i fotografije - ilustracije Kosovske policije, koje aludiraju na ovaj događaj.

Više srpskih medija (Blic, Kurir, Informer, Srbija danas, TV Most...) prenelo je jutros vest pod naslovima "STRAVIČNO: Dvoje čeških turista kidnapovano i ubijeno na Kosovu", "UŽAS NA KOSOVU: Dvoje čeških turista kidnapovano i ubijeno iz automatskog oružja", Češki turisti ubijeni na Kosovu", o navodnom ubistvu čeških turista na Kosovu, navodeći kao potvrdu ove vijesti navodno saopštenje Kosovske policije. Vijest da su turisti ubijeni u Dukagjiniju (Metohiji), umjesto u albanskom Prekalu, izvorno je preuzeta sa agencije "Srna".