Nakon reizbora za predsjednika stranke

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj predložio je da Kosovo formira specijalni sud za ratne zločine koga bi činili lokalni eksperti.

Haradinaj je u inervjuu prištinskom "Blicu", poslije reizbora za predsjednika stranke, izneo svoj prijedlog za formiranje specijalnog suda za ratne zločine OVK koji bi, kako tvrdi, uskladio i zahtjev za razmatranje sumnji iz Izvještaja bivšeg izvjestioca Savjeta Evrope Martija i istraga specijalnog tužioca EU Williamsona.
"Kosovo će donijeti odluku da formira Specijalni Sud za ratne zločine, sud koji nije selektivan, kojeg čine lokalni eksperti, u okviru tog suda biće osnivano posebno odjelenje koje će se baviti onim što je Marty pisao, ali i istraga Williamsona. Ovo posebno odjelenje, u okviru našeg suda za ratne zločine, može da uključi i međunarodne eksperte". 
Prema njegovim riječima, taj sud bi "bio apsolutno bezbjedan u nekoj sigurnoj zoni na Kosovu i imao bi i podršku KFOR-a ili NATO-a. 
Haradinaj je ocjenio da bi ponovno izglasavnje zakona u parlamentu, koji bi omogućio formiranje specijalnog suda o zločinima OVK, značilo kraj demokratije na Kosovu.