Policija pojačava spremnost

Kosovska policija nije ni negirala ali ni potvrdila vijest koju su objavili kosovski mediji o mogućim terorističkim napadima na Kosovu.

Iz tog razloga, postoji vjerovatnoća da se otkaže Tradicionalni koncert, predviđen da se održi 4. jula u Prištini, u čast Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Kontaktiran od strane "Top Channela", glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani, rangirao je putem e-maila sve radnje poduzete protiv terorizma, bez navođenja konkretnih detalja o najnovijim navodima.

"Kosovska policija je pokrenula istragu i podnijela krivičnu prijavu za više od 130 ljudi, povezanih za učešće u terorističkim organizacijama, organizovanju, regrutaciji, podsticaju i finansiranju pojedinaca da se pridruže terorističkim organizacijama. Za sve ove slučajeve blisko sarađuje sa specijalnim tužiocem. U vezi sa ovim fenomenom, do sada je uhapšeno više od 80 ljudi i pretreseno je više od 100 sumnjivih lokacija", rekao je između ostalog u odgovoru Kelani.

Izvori portala "lajmi.net" unutar Kosovske policije su izjavili, da sigurnosne institucije u zemlji, uključujući i one obavještajne, su osigurale informacije, na osnovu kojih se konstatuje da albanski džihadisti sa sjedištem u Siriji i Iraku, u koordinaciji sa svojim partnerima na Kosovu, Makedoniji, Albaniji i drugim zemljama u regiji pripremaju terorističke napade.

Spram ove situacije, Kosovska policija - prema tim izvorima - je podigla nivo mobilizacije na najvišem nivou, sa posebnim osvrtom na institucionalne objekte, kao što su Skupština, Predsjedništvo, Vlada i ministarstva. Od ponedjeljka, za razliku od ranije, mladi kadeti Kosovske policije i njihova pratnja su opremljeni pancirima.

U međuvremenu, kosovska policija najavljuje da ima dovoljno kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv svih oblika kriminala ili krivičnih djela, što je u suprotnosti sa zakonom, uključujući i sigurnost u graničnom pojasu, saradnju sa drugim sigurnosnim institucijama u zemlji, ali i međunarodnim.

/top-channel/