Još će biti vraćano

Broj Kosovara vraćenih iz Evropske unije od januara do danas je dostigao brojku od gotovo 10.000 osoba. Ovako je za "KosovaLive" rekao direktor Departamenta za državljanstvo, azil i migraciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Valon Krasniqi.

Broj Kosovara vraćenih iz zapadnoevropskih zemalja, koji su napustili zemlju posljednjih mjeseci prošle godine i početkom ove godine, prema riječima Krasniqija je oko 10 hiljada unutar tih 6 mjeseci.

On je rekao da je broj dobrovoljnih povratnika ove godine preko 50 posto, dok je prošle godine broj dobrovoljnih povrataka bio mnogo manji.

"Broj povratnika od januara ove godine do sada je dostigao skoro 10 hiljada. Prošle sedmice je gotovo svakog dana bilo povrataka, a za ovu sedmicu još uvijek nema nikakve najave. Najmanje tri dana prija povratka kosovskih imigranata mi objavljujemo tu informaciju", rekao je Krasniqi.

"Njemačka i dalje dominira u smislu povratka, ali ima i povratnika iz Švedske, Švicarske, Austrije, Belgije, Francuske, Mađarske. U međuvremenu, ove godine dominira i dobrovoljni povratak sa  58 posto, a prošle godine je bio znatno manji broj dobrovoljnih povratnika", naglasio je on.

Jedan od nedavnih povratnika iz Njemačke je Besart Latifi iz Podujeva. On je rekao za "KosovaLive" da se dobrovoljno vratio jer u Njemačkoj, gdje je boravio gotovo 6 mjeseci, nije vidio mogućnosti da će dobiti azil.

"Od novembra prošle godine, kada sam napustio Kosovo sa moja dva prijatelja do prije dvije sedmice bio sam u Njemačkoj kroz razne logore. U tim logorima su bili vrlo teški uslovi, dok je broj imigranata je bio ogroman. Ukratko, uvjerio sam sebe da nema šanse da će se nešto poboljšati. Zatražio sam dobrovoljan povratak i prije dvije sedmice sam se ponovo vratio na Kosovo. Napustio sam i studije na pola i sada moram ponovo da nastavim fakultet", rekao je on.

I Riza Bejtullahu iz Prištine, je u februaru ove godine, zajedno sa svojom šestočlanom porodicom migrirao, ali se vratio prije mjesec dana na Kosovo. Iako su njega vratile njemačke vlasti, on se nije mnogo naljutio na teškoće kroz koje je prošao u 6 mjeseci boravka u Njemačkoj, ali kaže da ukoliko mu se ukaže prilika, ponovo će sa porodicom otići odavde.

"Potrošio sam mnogo novca, prodao sam zemlju i krave, samo kako bih izašao vani. Ponovo ću, ukoliko mi se ukaže prilika, uzeti porodicu i otići odavde, jer ovdje ne vidim nikakvu nadu. Troje starije djece je bilo odlično i zbog nemogućnosti da nastavi studije sada sjede kod kuće. Ovo je sramota za državu", kaže Bejtullahu.

Prema riječima analitičara Nexhmedina Spahiua veliki broj Kosovara koji su izabrali put migracije krajem prošle godine i početkom ove godine je negativno uticalo na međunarodni imidž Kosova, za koji kaže da je time još više oštećen.

 "Ovo je umnogome oštetilo međunarodni imidž Kosova. Čak je i ponovna adaptacija, onih koje se vraćaju na Kosovo, očito teška, jer socijalna i ekonomska situacija na Kosovu se samo pogoršala od onog vremena kada su oni napustili Kosovo.

 Međutim, poznato je da je Zapad javno stavio do znanja građanima Kosova da će svi biti vraćeni. To je stvar koje su, gotovo sve zemlje Europske unije rekle, a posebno one koje su bile destinacija za Kosovare", rekao je Spahiu za "KosovaLive".