Kosovski lideri upoznati

Ako Kosovo ne uspije da formira Specijalni sud za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova, to će uticati na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i na proces vizne liberalizacije, izjavio je za "Koha ditore" neimenovan visoki njemački zvaničnik.

Upitan da li će nemogućnost formiranja Specijalnog suda uticati na zaustavljanje ili zamrzavanje procesa evropskih integracija Kosova, njemački zvaničnik je rekao da iako proces potpisivanja SSP između Kosova i EU nije direktno povezan sa stvaranjem Specijalnog suda, ipak će proces u slučaju neuspjeha sa sudom imati teškoća.
"Biće posljedica", rekao je on istčići da to znaju i kosovski lideri.
Takav odnos prema stvaranju Specijalnog suda imaju i diplomate Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koji su govorili za "Koha ditore".
Oni su kazali da je kosovskim liderima jasno predočeo da ako formiranje Specijalnog suda ne uspije, SSP neće biti potpisan. Oni su u tom slučaju naveli da su kosovski lideri upozoreni da može doći do degradacije odnosa, kako u institucionalnom smislu tako i u odnosu na lidere pojedinačno, koji su preuzeli obavezu stavranja suda i svako prenebregavanje od ovih obaveza međunarodna zajednica gledaće vrlo kritički.
Pitanje stvaranje Specijalnog suda važno je i za njemački Bundestag, ali je važno i pitanje ilegalnih migracija koje su bile intenzivne početkom godine.
Skupština Kosova krajem maja nije usvojila amandmani i ustavne promjene koje su neophodne za formiranje suda koji će se baviti navodima o trgovini organima koji se navode u izvještaju Dicka Martyja. Kako su tada navodili državni zvaičnici i lideri vladajućih partija tekst koji je trebao da usvoje nije bio dobro preveden.