Kršenje ljudskih i dječijih prava

Prisiljavanje djece na teškim i opasnim poslovima je problem s kojim se gotovo neprestano suočavaju razne zemlje svijeta. Na Kosovu, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, postotak djece u dobi od 5 do17 godina koji su prisiljeni na rad, ispostavilo se da je 10,7 posto. Ukupan broj djece uključenih u teške poslove, evidentiran u Centrima za socijalni rad širom Kosova za 2014. godinu je 206.

S obzirom na to, većina djece koja su uključena na teškim poslovima, na neki način, su prisiljena da se ponašaju kao odrasli, nemajući mogućnost da uživaju svoja prava kao djeca.

Djeca su izložena nizu rizika za zdravlje i različitim oblicima kršenja prava djece, uključujući: zanemarivanje, zlostavljanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, a u nekim slučajevima nedostatak registracije, nedostatak pristupa obrazovanju i nedostatak smještaja, stavljajući ih u veliki rizik i sam rizik od seksualnog iskorištavanja i/ili trgovine.

Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu djeteta (KOMF), pohvaljuje posao Ministarstva rada i socijalnog staranja, za uspostavu pravne osnove i stvaranje mehanizama za zaštitu djece uključene u ozbiljan rad, navodeći ga kao važan korak u pravcu zaštite djece.

Međutim, KOMF smatra da još uvijek ne postoji dovoljna institucionalna volja za zaštitu djece uključenih u teške poslove, gdje je zapaženo od nedostatka planiranja budžeta za implementaciju usvojenih zakona, a kao rezultat toga, je i nedostatak usluga ili opcija koje će štititi djecu od uključivanja u ozbiljne i teške poslove.

Uprkos decentralizaciji socijalnih usluga, opštine su napravili malo konkretnih akcija za raspodjelu budžeta u cilju zaštite djece u njihovim opštinama. Nedostatak određenog granta za opštine za socijalne usluge onemogućava pružanje kvalitetnih usluga za njihovu zaštitu.

Uprkos ovim ograničenjima, u nekim opštinama, javne ustanove preduzimaju povremene i sporadične aktivnosti, ali je ipak broj djece koja su izvučena iz kandži opasnih i teških poslova, na žalost i dalje mali.

Stoga, KOMF zahtijeva pažnju premijera i predsjednika opština, za realizaciju obaveza, kako bi postigli da zaštita djece bude prioritet u programima vlasti, kako na centralnom tako i na opštinskom nivou.

/Telegrafi/