Politika o potrebama tržišta zatajila

Studenti javnih univerziteta i koledža na Kosovu i dalje diplomiraju, ali većina njih ne nalazi posao, zbog malih zahtjeva tržišta. U međuvremenu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije učinilo nikakvo istraživanje o potrebama tržišta.

Svi statistički podaci do sada urađeni ukazuju na to da je tržište rada na Kosovu u teškom stanju. Mnogi mladi ljudi, bez obzira na činjenicu što su završili fakultet ostaju bez posla. Jedan od njih je Selami Krasniqi iz opštine Klina, koji je završio Pravni fakultet u Prištini 2010. godine, ali do sada nije uspio naći posao.

On je u razgovaru za KosovaPress, govorio o poteškoćama s kojima se suočava kako bi osigurao posao, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Krasniqi je kazao da uprkos dobrim rezultatima tokom studija i preko 60 završenih treninga nije do sada mogao pronaći odgovarajući posao.

On kaže da je vrlo teško pronaći posao, pogotovo u javnom sektoru, dok su u privatnom sektoru narušena prava radnika.

Krasniqi kaže da neće prestati tražiti posao, ali je premalo šanse za to.

Hafiz Leka iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, rekao je da je u povećanju broj onih koji imaju diplomu a koji su nezaposleni.

Leka kaže da oni planiraju razviti neke sheme kao što je shema prakse na poslu a gdje će u fokusu biti ljudi iz različitih profila, sa superiornom spremnošću, kako bi za period od šest mjeseci, mogli im pružiti mogućnosti da povećaju svoja znanja i iskustva.

Prema riječima Leke, potrebe tržišta sa sistemom planiranja stvaranja kadrova prema različitim profilima treba se administrirati jer se pojavljue rast onih koji su nepotrebni.

On kaže da su informacione tehnologije i usluge tržišta najatraktivnija područja.

Leka dodaje da do sada ima 6.800 osoba sa fakultetskom diplomom koji su u potrazi za poslom.

Dugagjin Pupovci, iz Centra za edukaciju Kosova, kaže da ukoliko se pogleda kvalifikacija diplomiranih sa visokom školom vidi se da oko 15.5 posto je nezaposleno.

Na taj način, prema Pupovciju kada jedna mlada osoba završi fakultet, bez obzira koji nivo, on treba biti u stanju da započne sa radom, bez potrebe za praksom ili obukom.

Inače, dva najaktraktivinija fakulteta na Kosovu su i dalje Pravni i Ekonomski iz kojih svake godine izlazi na stotine diplomiranih.