Suđenje grupi

Međunarodni panel sudija u Osnovnom sudu u sjevernoj Mitrovici objavio je presudu prema kojoj je predsjednik Skenderaja i ujedno bivši komandant OVK, Sami Lushtaku osuđen na 12 godina zatvora, a bivši komandant OVK Sulejman Selimi osuđen na 6 godina zatvora.

U ovom procesu, od optužbi su ostali oslobođeni.

Sud u obrazloženju odluke kojom je Sami Lushtaku, predjednik opštine Skenderaj i bivši komandant UÇK-a, naglašava odgovornost za ubistvo u septembru 1998. godine, za koje je osuđen na 12 godina zatvora.

Dok je Sulejmana Selimija, bivšeg komandant Glavnog štaba OVK, sud proglasio krivim za kršenje međunarodnih konvencija ratovanja, zbog nečovječnog postupanja sa jednim svjedokom kao srpskim špijunom. On je zbog toga osuđen na 6 godina zatvora.

Advokati su izrazili razočaranje odlukom suda i najavili žalbu, smatrajući odluku neosnovanom i nepravednom.

Inače, u grupi "Drenica 1" optuženi su bili Sylejman Selimi, Sami Lushtaku, Sabit Geci, Ismet Haxha, Sahit Jashari, Jahir Demaku i Avni Zabeli, a u grupi "Drenica 2" Sylejman Selimi, Agim, Bashkim, Driton i Selman Demaj, Fadil, Jahir, Nexhat i Zeqir Demaku, kao i Isni Thaçi.

Danas je sudsko vijeće Osnovnog suda u Mitrovici objavilo presudu u predmetu Drenica I.

U optužnici je bilo navedeno postojanje pritvornog centra Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Likovcu gdje su, kako se dalje navodi, pripadnici OVK počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva (u ovom slučaju kosovskih Albanaca) tako što su, između ostalog, povredili tjelesni integritet i zdravlje civila, a neki od okrivljenih, ubili srpskog policajca i još jedno civilno lice, kao i da su sva krivična djela navodno bila počinjena u periodu između juna i septembra 1998. godine.

Optužbe koje je izneo tužilac odnosile su se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva, utvrđene i kažnjive na osnovu članova 22 i 142 Krivičnog zakona SFRJ (trenutno kažnjivih shodno članovima 31 i 152 KZRK), jer su, suprotono zajedničkom članu 3 Ženevskih konvencija i članu 4 Dodatnog protokola II, to su pravila međunarodnog prava koja su bila na snazi tokom unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Sudije su utvrdile da je g-din Sami Luštaku "kriv" za počinjeno krivično djelo ubistva i osuđen je na zatvorsku kaznu od dvanaest (12) godina.

Sudije su utvrdile da je g-din Sulejman Seljimi "kriv" za počinjeno krivično delo ratnog zločina, što predstavlja ozbiljan prekršaj zajedničkog člana 3 Ženevskih konvencija i osuđen je na zatvorsku kaznu od šest (6) godina.

Svi ostali optuženi su oslobođeni pošto optužbe protiv njih nisu bile dokazane.

Tužilac je pozdravio presude i nalog suda za pritvor okrivljenih koji su proglašeni krivim.

Tužilac je izrazio svoje poštovanje prema istinskoj hrabrosti žrtava i svedoka koju su svjedočili pred sudom uprkos znatnim izazovima, zastrašivanju i poteškoćama.

Tužilac će razmotriti presudu suda u cjelosti i zadržava pravo žalbe nakon procesa razmatranja.