Novi detalji o planovima

Plan takozvane "kumanovske grupe" na Kosovu bio je napad na zatvor u Grdovcu kod Podujeva, kako bi sa oslobođenim kriminalcima otišli u Siriju i priključili se Islamskoj državi, piše "Koha ditore".

List prenosi da "postoji osnovana sumnja da su svi osuđeni međusobno komunicirali, pokušavajući da organizuju napad na zatvor visoke bezbjednosti u Grdovcu, opština Podujevo, radi bjekstva sa izdržavanja kazne osuđenih Burima Bashe, Bedri Krasniqija i ostalih".

"Indoktrinirani islamskim vjerskim fanatizmom, plan je bio da se poslije bjekstva priključe terorističkim grupama u ratu Islamske države u Siriji", piše u odluci o pokretanju istrage.

Bedri Krasniqi je bio član bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Jednom presudom osuđen je na 27 godina zatvora zbog ubistva policajaca Sabahate Tolaj i Isufa Haklaja, a drugom na 17 godina zbog otmice biznismena Azema Morine.

Ubijena Sabahate Tolaj i njen kolega Haklaj su istraživali ubistvo Tahira Zemaja.

Burim Basha je osuđen na 16 godina zatvora zbog nekih krivičnih djela, uglavnom pljački. Uspjevao je da pobjegne iz zatvora nekoliko puta. Pretio je da će ubiti sudiju Vrhovnog suda Valjdete Daku, navodi list "Koha ditore".