Sjednica Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo je o Kosovu u sjedištu međunarodne organizacije u New Yorku. U ime Kosova govorio je šef diplomatije Hashim Thaçi.

Thaçi je rekao da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu, a prema njegovim riječima, već je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.
Thaçi je rekao da Priština traži nezavisnu međunarodnu istragu o incidentu u Kumanovu, kada su u oružanom sukobu ubijeni osmorica makedonskih policajaca i 10 napadača.
"Kosovska vlada osuđuje nasilje. Nećemo podržati nijednu akciju koja će destabilizovati Makedoniju. Snažno podržavamo Ohridski sporazum", rekao je Thaçi.
On je naveo da su optužbe Dicka Martyja (istražitelja Vijeća Evrope o trgovini organima 1999. godine) "besmislene", ali da će Priština podržati formiranje specijalnog suda koji će se baviti ovim optužbama, dodajući da će to biti peta istraga usmjerena na optužbe protiv kosovskih Albanaca.
Thaçi je istakao da je prioritet Vlade Kosova da stvori nova radna mjesta i u tom kontekstu kazao da će zahvaljujući francuskim investicijama u ski centru Brezovica 2.000 ljudi dobiti posao, a kako je rekao, to će pomoći suživot tamošnjih Srba i Albanaca.
On je ocijenio da bi Beograd i Priština uskoro trebalo da pristupe "međusobnom priznanju", koje bi "Kosovu omogućilo članstvo u UN", a Srbiji "približavanje članstvu u EU i NATO-u".

Specijalni sud

Govoreći o procesu uspostavljanja specijalnog suda, Thaçi je rekao da se to provodi u okviru kosovskog pravosudnog sistema, navodi se u saopštenju na internetskoj stranici šefa diplomatije Kosova.
"Vjerujemo da većina tih optužbi predstavlja potpuno neosnovane glasine, ali za potvrdu naše pravedne i čiste borbe i u cilju izolovanja pojedinačnih slučajeva, u okviru kojih je moglo biti negativnih radnji, mi ćemo uspostaviti ovu nezavisnu međunarodnu instituciju”, dodao je on.
Thaçi je rekao da Kosovo ne zna sudbinu 1.600 nestalih osoba iz proteklog rata, od kojih su većina Albanci.
"Neki uzaludno pokušavaju da koriste ovaj instrument sa ciljem da se promijeni historija te da se kaže da su ratovi na Balkanu uzrokovani od prethodne vlade u Srbiji. Niko na Balkanu, pa i šire neće zaboraviti teror i genocid počinjen od strane Slobodana Miloševića i njegovih pristalica. Niko na Balkanu, ali ni u svijetu neće zaboraviti genocid u Srebrenici počinjen od strane srpskih snaga. Niko neće zaboraviti ni presudu Haškog tribunala protiv rukovodstva Srbije, koji je zaključio bez ikakve sumnje da je srpska država bila glavni krivac u ratu na Kosovu, za etničko čišćenje, na rasističkoj osnovi, a u cilju stvaranja 'velike Srbije'”, rekao je Thaçi.
Osvrnuvši se na optužbe Srbije da Albanija i Kosovo žele stvoriti “veliku Albaniju”, Thaçi je rekao da je priča o “velikoj Albaniji” daleko prisutnija u Beogradu nego u Prištini.
Thaçi je istakao da je došlo vrijeme da Evropska unija liberalizuje vizni režim sa Kosovom, kako je kazao, posljednjom balkanskom zemljom čijim građanima još treba Schengen viza.
“Mi ćemo veoma uskoro podnijeti zahtjev za članstvo u nekoliko značajnih međunarodnih organizacija i to dokazuje da je nezavisnost Kosova konačna i nepovratna”, zaključio je Thaçi.