Uoči posjete Vučića Tirani

Savjetnik albanskog premijera Shkelzen Maliqi izjavio je uoči posjete premijera Srbije Albaniji da postoji želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove.

"Iako postoji otpor u oba društva, potrebno je uspostaviti bolju saradnju između Albanije i Srbije. Više od istorijske simbolike susreta premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame, ohrabruje želja da se međudržavni odnosi poprave i uđu u normalne tokove“, ocjenio je Maliqi u emisiji RAZGOVOR RTK2.
Maliqi kaže da Srbija oko Kosova ima svoj stav i da će se o tome vjerovatno razgovarati kad Vučić posjeti Tiranu.
"Ali, najvažnije je da se uspostave bolji biletaralni odnosi i da se uspostavi bolja saradnja na više nivoa, što je zahtjev i EU i drugih međunarodnih institucija“, naveo je Ramin savjetnik.
On tvrdi da u Albaniji postoje političke snage koje nisu pod kontrolom države, a koje bi mogle da protestuju zbog dolaska srpskog premijera.
"Kao zvanična posjeta premijera susjedne države, albanska država će učiniti sve da ta posjeta bude obezbjeđna i da ne bude nikakvih icidenata. Posjeta je vrlo kratka, za 28-i maj je predviđena i regionalna konferencija na kojoj će i Vučić govoriti, dok su za prvi dan predviđeni bileteralni susreti, koji će se odvijati na prostoru koji nije u centru grada. Bezbjedonosne pripreme su vrlo jake i ne očekujem da će biti provokacija, bar ne od strane vlasti", rekao je Maliqi.
On je naveo da je posjeta albanskog premijera Beogradu poslužila za promjenu njegovog imidža i u stavu kosovkih Alabanaca prema njemu, jer je većina do tog trenutka sumnjala u njega.