Jean-Claude Schlumberger, šef Misije OSCE-a na Kosovu

Mediji na Kosovu i dalje su izloženi političkom i ekonomskom pritisku, izjavio je u nedjelju, povodom Dana slobode medija, šef Misije OSCE-a na Kosovu Jean-Claude Schlumberger.

"I pored izvesnog napretka u rješavanju slučajeva koji se tiču napada na novinare, mediji nastavljaju da budu izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari i dalje izloženi zastrašivanju i prijetnjama, što dodatno podriva slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu", rekao je Schlumberger.
Broj "napada, prijetnji i kampanji blaćenja novinara" i dalje je visok na Kosovu, rekao je Schlumberger, navodeći da su 24 takva slučaja zabilježena u 2014, a čak 10 do aprila 2015.
Schlumberger je pozvao kosovske institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i bezbjednije uslove rada za novinare u cilju informisanja javnosti pravovremeno i objektivno, navodi se u saopštenju OSCE-a.
"Snažno osuđujem ove napade i prijetnje protiv novinara, kao i bilo kakav uticaj na nezavisne medije. Novinari treba da mogu da rade slobodno i bezbjedno bez bilo kakvog nepropisnog uplitanja", dodao je Schlumberger.
On je pohvalio Skupštinu Kosova zbog razmatranja pitanja rada i finansiranja Radiotelevizije Kosova (RTK), ističući da je "finansijska transparentnost i dugoročno rješenje kada je riječ o finansiranju (RTK) važna za uredničku nezavisnost javnog servisa".
On je, takođe, pohvalio Nezavisnu medijsku komisiju za njihov rad na finalizaciji strategije za prelazak na digitalno emitovanje, kao i Savjet za štampu Kosova za očuvanje principa profesionalnog novinarstva i etike za štampane i online medije, kao i promovisanje daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.