Opozicija najavljuje proteste

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i pokret Samopoopredjeljenje istakli su da je istekao rok dat Vladi Kosova da riješi sve zahtjeve opozicije.

Sa druge strane, premijer Isa Mustafa je rekao da se vladin program ne može realizovati za dvije sedmice.
Mustafa je, na Sajmu "Priština 2015", rekao da rok koji je dala opozicija nije ostavio nikakav utisak, jer se vladin program ne može okončati za dvije sedmice.
"To što vlada uopšte nije reagovala na zahtjeve dokaz je da nije zainteresovana za bolji život građana Kosova", istakao je lider pokreta Samoopredjelenje Visar Ymeri, dok potpredsjednik AAK Ahmet Isufi ocjenjuje da je vladino nereagovanje razlog za zabrinutost. 
Pod motom "Protiv zauzimanja države" opozicija na Kosovu je 18. aprila protestovala protiv poskupljenja struje, državne kontrole javnog servisa Radio-televizije Kosova, uzurpacije pravosudnog sistema i protiv formiranja Asocijacije opština sa srpskom većinom. 
"Sistem pravosuđa je i dalje zarobljen, jer je Ustvani sud i dalje u kandžama vladine koalicije, kombinatu "Trepča" nejasan je status, dok rukovodioci RTK zajedno sa predsjednikom Ustavnog suda i ministrom pravde, Kosovo drže kao taoca", rekao je Isufi. 
AAK je objelodanio da će zajedno sa drugim opozicionim političkim subjektima nastaviti ubrzo organizaciju opštih narodnih protesta kao jedino sredstvo borbe protiv zarobljivanja i uzurpacije budućnosti Kosova. 
Ymeri je ocjenio da Vlada Kosova nema viziju i spremnost da se bavi sa problemima sa kojima se suočava Kosovo. 
On smatra da je kosovska vlada već dvije sedmice paralizovala rad Skupštine Kosova i dodao da to vlada namjerno radi, jer skupštinu čeka peticija građana za pojeftinjenje struje. 
Ymeri je rekao da opozicija trenutno nema tačan datum kada će organizovati proteste ali je zaključio da će protesta biti u sve masovnijem obliku. 
"Protesti su jedini način pritiska nad vladom", zaključio je on.