Represija nad lokalnim stanovništvom

Gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri optužio je makedonsku policiju da vrši represiju nad lokalnim albanskim stanovništvom u pograničnom regionu i da ih provocira upadima i pretresima u okviru istrage.

Haziri je u poruci na društvenim mrežama napisao da bi makedonske "vlasti sutra mogle da zažale" zbog svojih postupaka oko sela Gošince. 
"Nedavne aktivnosti makedonske policije preduzete u regionu Karadaga (Skopske Crne Gore) naseljene albanskim stanovništvom su krajnje nepotrebne i štetne za dvije države. Lično sam obišao pogranični pojas i nisam vidio ništa neuobičajeno ili opasno što bi opravdalo represiju koju vrše makedonske vlasti nad stanovništvom u ovoj oblasti. Pozivam ih da odmah prestanu sa represijama i provokacijama usmjerenim protiv Albanaca jer bi sutra mogli da zažale", navodi se u Hazirijevoj poruci. 
Prema nezvaničnim informacijama najveći broj lica koja su učestvovala u napadu na karaulu Gošince potiče iz grada kojim rukovodi Haziri - Gnjilana, javili su makedonski mediji. 
On je, kako se navodi, prvi predstavnik kosovskih vlasti koji je direktno zaprijetio Makedoniji poslije bezbjednosnog incidenta u karauli Gošince.  
Do sada su svi predstavnici kosovskih vlasti ili političkih partija izražavali zabrinutost zbog incidenta ili su odlučili da se ne miješaju u unurašnje stvari Makedonije, odnosno u policijsku istragu. 
Svojim saopštenjem se oglasila i predsjednica Kosova Jahjaga, predsjednik Skupštine Veseli, kao i kosovsko ministrastvo za spoljne poslove. 
Kosovska plicija, koja je negirala da je oružana grupa ušla na teritoriju Makedonije sa Kosova, je kontaktirala MUP Makedonije i razmjenila informacije o toku istrage. 
Za sada nema nikakvog reagovanja makedonskih vlasti, isto kao ni zvanične Prištine na Hazirijeve stavove koje je prenijelo više medija na albanskom jeziku u regionu. 
Inače, Lutfi Haziri se smatra za najozbiljnijeg kandidata za nasljednika Ibrahima Rugove i sadašnjeg premijera Ise Mustafe i očekuje se da će ubrzo preuzeti rukovođenje vladajućim Demokratskim savezom Kosova. 
Analitičari Hazirija u najmanju ruku vide kao budućeg premijera Kosova. 
Četrdesetšestogodišnji Haziri je u prošlosti više puta obavljao ovu dužnost, a bio je i ministar za kulturu, omladinu i sport. 
Srpske vlasti su ga 1998. uhapsile i optužile da rukovodi jedinicama OVK ali je slijedeće godine oslobođen, a 2013. je izabran za gradonačelnika Gnjilana, podsjećaju mediji.