Ove godine 190 novih slučajeva

Onkološka medicinska klinika, poznata javnosti kao Institut za onkologiju, pokazuje da novi slučajevi kancera su isti kao i u prvom kvartalu protekle dvije godine.

U saopštenju za medije, iz Instituta kažu da za prva tri mjeseca ove godine Onkologija je pružila 21.752 zdravstvenih usluga i zabilježila 190 novih slučajeva kancera.

"190 novih slučajeva prijavljenih je u ovu zdravstvenu ustanovu, 52 od njih su tumori dojke, 35 su tumori respiratornog sistema, 32 tumora gastroendestinalog trakta, 39 tumora genitourinarnog trakta i ginekološki tumori, 32 tumora drugih sistema... Tokom ovog perioda, pruženo je 18.985 hemoterapisjkih usluga, a bilo je 3,667 seanci radioterapije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da usluga hemoterapije na početku godine karakteriše se teškom nestašicom citostatika, ali to poboljšanje je počelo početkom februara. U aprilu ovo snabdjevanje pokriva oko 85-90 posto potrebe pacijenata, u poređenju sa budžetom dostupnim za ovu uslugu.

Onkologija također pojašnjava u ovom saopštenju da nema liste čekanja za hemoterapiju, dok za radioterapiju postoji lista planiranja slučajeva.

"Nakon predstavljanja slučaja, pacijent najkasnije za tri sedmice počinje zračenje, što je uspjeh i zemlje s više razvijenijim zdravljem", dodaje se u saopštenju.