Drugi prioriteti

Poslanik Pokreta "Samoopredjeljenje" u Skupštini Kosova Ilir Deda ocjenio je da je EU nesposobna da se bavi Zapadnim Balkanom, iako bi to trebalo da joj bude prioritet.

Deda je rekao Tanjugu da je situacija na Kosovu ista kao i u svim ostalim dijelovima zapadnog Balkana, sa velikim ekonomskim i socijalnim problemima i nedostatkom prave evropske perspektive. 
On smatra da da bi Zapadni Balkan trebalo da bude prioritet EU, jer je mir u ovom regionu postignut samo zbog perspektive učlanjenja, a i evropski projekat je nedovršen bez svih zemalja regiona kao članica evropskog kluba. 
"Ono što vidimo sada je usporenje procesa, i to ne zbog Zapadnog Balkana, već jačanja ekstremne desnice, te odjednom imamo paradoks da cijela evropska politika postaje talac nelegalnih migracionih tokova, umjesto da bude mirovni projekat koji u suštini jeste EU", naveo je Deda. 
On je naglasio da je Kosovu i ostalim dijelovima Balkana potrebna pomoć u ekonomskom i industrijskom razvoju, jer trenutno postoji veliki rascjep između socijalne i ekonomske realnosti, kao i aspiracija vlada koje su pomalo maglovite jer su nekompetentne. 
Prema njegovim riječima, svi u regionu su prije 10 godina vjerovali da će danas biti u pretpristupnim pregovorima sa EU, a očigledno se to ne dešava i to ne zbog Zapadnog Balkana, već EU.