Učesnici protesta održanog danas u Prištini, u organizaciji tri opozicione partije, zatražili su danas od Vlade Kosova da u roku od dvije nedjelje odgovori na njihove zahtjeve.

Učesnici protesta su tražili stavljanje van snage odluke o poskupljenju struje, smjenjivanje borda direktora Ureda regulatora za energiju, proglašavanje Trepče javnim preduzećem od posebnog značaja, smjenjivanje menadžmenta Radio-televizije Kosova (RTK) i ostavku predsjednika Ustavnog suda Envera Hasanija, dok se od premijera Ise Mustafe traži smjenjivanje ministra pravde Hajredina Kuçija.
Protest više od 10.000 građana Kosova članova i simpatizera Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo prvo se simbolično zaustavio ispred zgrade Ustavnog suda gdje su učesnici simbolično zgradu i ogradu suda obojili u crno.
Profesor Riza Smaka je zatražio ostavku predsjednika suda Envera Hasanija zbog, kako je rekao, nezakonitih i neustavnih odluka u službi vladajuće Demokratske partije Kosova.
Poslije toga, učesnici protesta su nastavili ka zdanju KEDS-a, kompanije koja snabdjeva Kosovo strujom, gdje su zatražili smjenu borda direktora, koje su okrivili za visoke cijene električne energije.
U simboličnoj akciji su slomili nekoliko digitalnih strujomera koji, prema njihovom stavu, kradu građane Kosova.
Treća tačka protesta je bilo ispred zgrade RTK, gdje je zatražena ostavka menadžmenta.
Demonstranti su izvikivali parole "RTK je naša a ne Vladina", "RTK je naša a ne Kadrija Veselija" (predsjednika Skupštine), dok je poslanica Albulena Haxhiu optužila menadžment da je RTK postala oružje u rukama jedne partije - PDK.
- Problemi i skandali RTK nemaju kraja. Građani se suočavaju sa propagandom televizije koja se plaća iz njihovih taksi. RTK je, umjesto da bude u službi javnosti, u službi partijskih interesa. Nekada je portaprol (Hashima) Thaçija, a sljedeći put (Kadrija) Veselija, rekla je Haxhiu.
Policija je učesnicima protesta dozvolila da u dvorište RTK ubace veliki improvizovani megafon.
Skup je okončan na glavnom Trgu Skenderbeg, ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova.
Tu su govorili lideri opozicionih partija, koji su organizovali taj protest, koji je mirno okončan.
Lider Incijative za Kosovo Fatmir Limaj je rekao da je nasuprot pretećim izjavama vlasti, današnji protest dokazao da su građani država, a oni (Vlada) vlast.
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je teško optužio vlast i rekao da su se danas okupili da bi rekli da demokratiji, podjeli vlasti i institucijama koje su proizašle iz glasanja.
Lider Pokreta Samoopredjeljenje Visar Imeri je rekao da je organizovanje protesta jedini način da se zaustavi sve što je loše.
Policija i organizatori iznijeli su različite procjene broja učesnika. Samoopredjeljenje je ocjenilo da je učestvovalo 20.000 ljudi dok je policijska procjena da ih je bilo između dvije i dvije i po hiljade.
Foto: Admir Idrizi