Bez prethodnog dogovora sa NATO-om

Premijer Isa Mustafa izjavio je da je nacrt zakona o osnivanju Oružanih snaga Kosova spreman i dodao da očekuje da za njegovo usvajanje bude obezbjeđeno dvije trećine glasova poslanika.

Mustafa je na konferenciji za novinare, poslije sjednice Vlade, rekao da takve oružane snage neće biti prisutne na sjeveru Kosova bez prethodnog dogovora sa NATO-om.

Za usvajanje zakona o Oružanim snagama Kosova, čemu se Srbija protivi, potrebno je da glasa dvije trećine poslanika, uključujući i dvije trećine poslanika sa liste manjinskih zajednica.

Prethodno je potrebno da se usvoje i odgovarajući amandmani na Ustav Kosova, za šta je takođe potrebna dvotrećinska većina. Među poslanicima iz redova manjina, najviše je Srba.

Mustafa je, govoreći o listi "Srpska", rekao da je prošle nedjelje imao tri susreta sa srpskim predstavnicima, ali da, kako kaže, ne shvata zašto oni odlažu povratak u kosovske institucije, koje bojkotuju od početka februara.

On očekuje brz povratak srpskih predstavnika u Vladu i Skupštinu.

Dodao je da lista "Srpska" nije podnijela zahtjev kao što je obezbjeđivanje Srbima da bezbjedno posjete Đakovicu.

"Ali treba da imamo u vidu da nikoga ne možemo da spriječavamo da obiđe svoje crkve, svoja groblja i svoje kuće. Ukoliko naši organi pravde imaju neki podatak da je neko od njih činio zločine, onda treba da ga izdvoje, jer mi ne možemo da u ime jedno, dvoje... nekoliko njih, onemogućimo drugima da obiđu svoje vjerske objekte i imovinu na Kosovu", podvukao je Mustafa.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da je Srbija protiv formiranja vojske Kosova i da bi o toj temi trebalo da se razgovara na nivou Savjeta bezbjednosti UN.

"To može da ima određene posljedice po bezbjednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor", rekao je Dačić.

On je podsjetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, u sjedištu NATO-a predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sjever Kosova bez saglasnosti Kfora.